Leder for Arbeiderpartiets lokallag på Stovner, Roar Gravdahl, mener det er en farlig trend at bydelen har høyest arbeidsledighet og lavest valgdeltakelse.

Bydelen med mest arbeidsledighet i Oslo

I Oslo fortsetter arbeidsledigheten å øke. Nok en gang er bydel Stovner på toppen av listen.
Tirsdag, 7 november, 2023 - 10:29

Forrige fredag kom Navs oversikt over arbeidsledighet i Norge i oktober. I Oslo er totalt 9 602 personer helt arbeidsledige, noe som er 25 prosent, eller 1 919 flere personer flere enn i oktober i fjor.

Øverst på statistikken over bydelene i Oslo finner man Stovner og Søndre Nordstrand hvor hele 3,4 prosent er helt arbeidsledige.

– Jeg vet ikke om jeg har svaret på hvorfor. Jeg skulle ønske jeg hadde det, men det har nok med frafall i skolen og folk som ramler utenfor å gjøre. Det er en bydel med store forskjeller innad i bydelen, sier leder for Arbeiderpartiets lokallag på Stovner, Roar Gravdahl.

Store forskjeller

Han møter Journalen like ved Haugenstua stasjon på en liten kafé, en av områdets få møteplasser, ifølge ham selv.

Gravdahl bor i et eneboligstrøk, men ikke langt unna ligger store leilighetsblokker. Politikeren er klar på at det er store forskjeller innad på Stovner.

– I det området vi er i nå er det egentlig velformuende folk, men opp mot Vestli og det området er det en helt annen demografi hvor enkelte dessverre bor i vedvarende fattigdom.

– Hvordan får man flere i arbeid?

– I flere år har vi hatt et jobbsenter for ungdom, hvor vi prøver å knytte ungdom tettere opp mot arbeidsmarkedet og har tett samarbeid med Nav. Videre er det å se på familiære forhold, styrke barnevernet, men grunnene til arbeidsledigheten er nok veldig sammensatt.

– Farlig trend

Bydel Stovner har omkring 33.000 innbyggere, viser statistikk fra Oslo kommune. Under halvparten av disse stemte under lokalvalget i 2023.

– Det er en farlig trend, slik jeg ser det. Det er skummelt for demokratiet og handler om utenforskap. Hvorfor skal man engasjere seg i samfunnet og stemme når man føler seg utenfor. Det å få folk i arbeid er punkt nummer én, når det kommer til å løse problemet med utenforskap, sier Gravdahl.

Dyster Nav-spådom

I en pressemelding skriver administrerende direktør i Nav Oslo, Magnus Askim, at høye renter og en urolig omverden bidrar til lavere investeringslyst. Noe som fører til at bedriftene etterspør flere folk.

– Vi ser også en økende ubalanse mellom det arbeidsgiverne etterspør, og kvalifikasjonene hos arbeidssøkerne som er ledige. Vi tror at ledigheten vil øke noe i tiden fremover, skriver han.

Leder for Venstres lokallag på Stovner, Håken Rien Mancient Ueland, mener kimen av problemet er utenforskap.

– På Stovner er det skapt en kultur hvor mange unge og eldre ikke føler at de er en del av det norske samfunnet. Ungdom tenker at de ikke får jobb og tyr til kriminalitet, sier Ueland.


Leder for Venstres lokallag på Stovner, Håkon Rian Mancient Ueland, mener det er nok jobbtilbud i bydelen. Foto: Vetle Ravn Viken.

Mener det er nok jobber

Ueland er selv utdannet barnevernspedagog og har jobbet med lignende problemstillinger. Han mener at det finnes nok arbeidsplasser, men at mange er for kresne.

– Mange unge er opptatt av å starte på toppen. Da jeg startet min karriere var jeg 14 og jobbet som jordbærplukker. Vi hadde ikke fastlønn og det var ganske slitsomt, men det var en fin måte å møte mennesker på. Nå har vi skapt et bilde av at alle starter på toppen og tjener millioner fra starten av, sier han.

Venstre-politikeren mener det er nok av jobber i industrien og i butikker, men vedgår at de mangler litt bredde på tilbudene.

– Hadde for eksempel Google satt opp et kontor her med internship, hadde det vært fantastisk. For noen er det tilfredsstillende nok med jobb i industrien, mens andre trenger flere utfordringer, sier Ueland.

Emneord: