Det er ikke alle som har planer om å fylle opp under treet med julegaver i år. Foto: Ingerid Frogner Forvik

Dropper julegaver

Den økonomiske situasjonen i Norge påvirker julefeiringen for mange. Susanne Fornasari (29) og familien dropper gaver i år. 
Mandag, 27 november, 2023 - 16:45


Susanne Fornasari (29) synes tid med familien er det viktigste i julen. Foto: Privat 

Susanne Fornasari har blitt enig med familien om at de ikke skal kjøpe julegaver til hverandre i år. 

– Sånn som situasjonen i landet er nå, hvor så mange sliter med å få ting til å gå rundt, føles det unødvendig å skulle bruke masse penger på julegaver til hverandre. Dessuten har vi det meste vi trenger, så det blir til at man må komme på ting å kjøpe som vi egentlig ikke har behov for, sier hun. 

Fornasari og familien har pleid å kjøpe julegaver til hverandre hvert år, men det er andre ting som er viktigere med julen mener hun.

– Det har kanskje litt å gjøre med at vi har blitt eldre og setter pris på andre ting. Det å ta seg tid til hverandre i en hektisk hverdag og bake, eller bare være sammen betyr mer enn gaver, sier hun.

Vil gjøre noe hyggelig sammen

I stedet for å gi gaver har familien bestemt seg for å gjøre noe hyggelig sammen.

– Vi har blitt enige om at vi heller vil gjøre noe koselig sammen. Akkurat hva har vi ikke bestemt oss for enda, men vi har snakket om å dra på teater eller dra ut å spise middag sammen, forklarer Fornasari. 

– Det tror jeg vi alle får mye mer glede av, legger hun til.

Familien Fornasari er ikke alene om å droppe julegaver. Omtrent halvparten av nordmenn sier de vil bruke mindre penger på jul i år, ifølge en undersøkelse gjennomført av Opinion. Over halvparten sier de har dårligere råd i år sammenlignet med i fjor.


Studenten Mia Thorslund Heimtoft (20) er glad i å gi julegaver. Foto: Hedvig Søilen 

Viktig tradisjon

Student ved OsloMet, Mia Thorslund Heimtoft (20), synes julegaver fortsatt er en viktig tradisjon. 

– Julegaver er en stor del av julen for meg. Det er mye spenning og glede knyttet til gavene, og jeg gleder meg like mye hvert år til å gi gaver til de jeg er glad i.

Heimtoft mener at gavene ikke trenger å koste mye penger, og at det er tanken bak som er viktig.

– Som student er ikke julegavebudsjettet stort, men tanken man legger i gaven er veldig hyggelig. Det er også deilig å få ting man trenger, eller som man ikke unner seg selv som student, sier hun.