Linda Fjellstad er arbeidsveileder i bedriften OsloKollega. Hun synes det har vært både givende og spennende å delta på Ombruksuka. Foto: Katrine Engebretsen Rønning

– En stor paraply med muligheter

Forrige uke ble Ombruksuka arrangert flere steder i hele Norge. OsloKollega var en av bedriftene som hang seg på.
Onsdag, 29 november, 2023 - 15:50

Ombruksuka er en hel uke dedikert til bærekraftig forbruk og økt ombruk. Den arrangeres samme uke som Black Friday, og har på mange måter blitt en motvekt til den store handledagen. 

Arbeids -og inkluderingsbedriften OsloKollega, var en av bedriftene som ble med da Oslo Kommune arrangerte Ombruksuka fra 18.-24. november. OsloKollega jobber for å hjelpe mennesker videre i livet og i karrieren, og er delt inn i fire forskjellige grupper: OK:ressurs, OK:data, OK:sykkel og OK:bistro. 

Linda Fjellstad er arbeidsveileder i OK:ressurs, og synes det har vært både givende og spennende å delta på Ombruksuka. 

– Det har vært kjempegøy! Vi har lært mye og blitt enda mer bevisste på gjenbruk. 

Under Ombruksuka fikk OsloKollega også mulighet til å vise frem alt de gjør, samt alle produktene de produserer. 

– Vi i OK:ressurs har et samarbeid med Cridthvidt AS, der vi har laget noe vi kaller OK:filla. Det er for eksempel brillefiller, pussefiller og stoffservietter som er laget av kasserte bomullsprodukter vi får fra Cridthvidt, forteller Fjellstad.

Sosial bærekraft

OK:ressurs har ikke bare stort fokus på bærekraftig gjenbruk, men også sosial bærekraft. 

– Vi jobber målrettet med miljøarbeid rettet inn mot hver enkelt av de ansatte, og det er viktig for oss at alle mennesker skal ha samme mulighet for å komme opp og fram i både livet og i karrieren. OsloKollega er på mange måter en stor paraply med muligheter, sier Fjellstad. 

De som jobber med OK:filla har fått plass i gjennom NAV, og Fjellstad forteller at det er mange som allerede har kommet seg ut i arbeidslivet. 

– Det er mange som har en slags hybridløsning, altså at de jobber både her og andre steder. Da blir de fulgt opp av en veileder som er ute i bedriften de jobber i. 


Her er noen av produktene til OK:filla. De lager blant annet brillefilla, pussefilla og stoffservietter. Foto: Katrine Engebretsen Rønning

– Lærer masse

Melisa Pedersen (32) er en av menneskene som jobber med å produsere produkter for OK:filla. 

– Jeg jobber for det meste med å pakke produkter, men hvis jeg har litt mye tanker i hodet, pleier jeg å jobbe i kantina, for der går ting litt mer på autopilot, sier Pedersen. 

 


Melisa Pedersen jobber både i OK:ressurs og som barista. Det er to jobber hun trives veldig godt i. Foto: Katrine Engebretsen Rønning

Ved siden av jobben i OK:ressurs, jobber Pedersen også som barista på en kafè. Det er en jobb hun trives veldig godt i. 

– Jeg lærer masse og utvikler meg hele tiden. Erfaringene jeg får fra jobben i OK:ressurs tar jeg med meg inn i jobben som barista, og motsatt, sier Pedersen. 

Hun har også gjort seg opp noen tanker rundt bærekraftig gjenbruk. 

– Jeg synes det er veldig viktig å tenke miljøbevisst. Også synes jeg det er kult at de produktene vi lager i OK:filla kan ha vært en tidligere duk på en restaurant, og nå er det gjort om til en brillefille. 

– Hvordan er det å jobbe i OK:ressurs? 

– Vi har blitt en veldig sammensveiset gjeng som alltid er der for hverandre. Alle gir mye av seg selv, og det er masse herlige personligheter. Det er veldig fint, avslutter Pedersen.

Emneord: