Inngangen til turstien ved Hvervenbukta. Foto: Anne C.V. Bukier

En tur i mørket

Innbrudd, utrygge stier og utallige klager. I flere år har bymiljøetaten fått spørsmål om de vil forbedre belysningen langs det populære turområde syd i Oslo.
Tirsdag, 28 november, 2023 - 11:14

Hvervenbukta er et friluftsområde, med mulighet for bading og kaffe, som ligger nær Ljan og Holmlia i Søndre Nordstrand. Området er attraktivt året rundt, men de korte dagene gjør at turveiene får flere til å legge vekk kveldsturen. 

Nytt håp med nytt bydelsutvalg?

Arbeiderpartiet sitt bydelsprogrammet for 2023-2027, har som mål å sikre turstier og gjøre forebyggende arbeid for å redusere kriminalitet i bydelen. De siste årene har kafeen, Anne på landet, opplevd innbrudd etter at sola har gått ned. Bydelsutvalgsleder, Ola Mannsåker, forteller at Hvervenbukta inngår i disse punktene. 

— Arbeiderpartiet i bydelen er for bedre belysning i området, men må da jobbe for det ved å ta dette opp med Bymiljøetaten, sier Mannsåker.

Problemet er nemlig at det ikke er opp til bydelen om disse punktene skal oppfylles.


Hele turområdet til parkeringsplassen er mørklagt. Foto: Anne C.V. Bukier

— Hvervenbukta er forvaltet av Bymiljøetaten i Oslo kommune. Bydelsutvalget i Søndre Nordstrand har ikke ansvar, og kan ikke bevilge penger til det som er annen etats ansvar, forklarer Mannsåker. 

En sak i mente

I et svar på en tidligere henvendelse fra 2020 om muligheten for belysning på Hvervenbukta, forklarer seksjonsef Linn L. Nystad og parkforvalter Anniken Torset fra Bymiljøetaten at det har: “blitt gjennomført undersøkelser knyttet til utbedring av turveien med tanke på lyssetning.” Men arbeidet som må begås krever “større og kostbare naturinngrep”.