Enhetsleder for barn og familie i Røde Kors Oslo, Aina Holm, får positive tilbakemeldinger på det nye tilbudet. Foto: Andrea Ulriksen

Familiesenter på Stovner ønsker seg flere frivillige

Røde Kors har startet opp et nytt pilotprosjekt på Stovner og Veitvet.
Tirsdag, 7 november, 2023 - 11:52

Etter ønske fra lokalbefolkningen, har det blitt dannet et nytt tilbud fra Røde Kors. Familiesenteret på Stovner er åpent for familier på noen hverdager og i helger.

Her kan familier komme og spise gratis middag og delta gratis på aktiviteter. Aktivitetene er alt fra diskomandag til sjakkspilling og tur i skogen.

Stovner og Veitvet er foreløpig de eneste stedene i landet med et slikt familiesenter. I mars 2024 skal det komme et liknende senter på Grønland.

I Oslo Røde Kors har de over 40 aktiviteter og 3500 frivillige som dekker alle aldersgrupper og alle humanitære forhold. De har barneaktiviteter, ungdomsaktiviteter og aktiviteter for voksne og eldre.

Men de har aldri før hatt en aktivitet hvor hele familien kan komme sammen, før familiesentrene ble dannet.

 


Enhetsleder for barn og familie i Oslo Røde Kors, Aina Holm. Foto: Andrea Ulriksen

En aktivitets- og møteplass for familier

Ideen om et familiesenter kom etter en kartlegging i 2019. Her ble det snakket primært med lavinntektsfamilier om hva de trenger.

Mange ønsket seg et sted de kunne komme sammen som en familie på hverdager, i helger og i ferier, og dessuten at det var i nærområdet.

Aina Holm er enhetsleder for barn og familie i Oslo Røde Kors. Hun tror tilbudet er bra for at deltakerne kan bli kjent nye mennesker.

– Det at de bruker tilbudet tenker vi er en veldig god indikasjon på at dette er et godt tilbud. Og så ser vi noen ganger at hvis de drar på en lokal tur, så gjør de den turen selv etterpå, kanskje med nye venner. Vi ser at de knytter nye nettverk, og at barn blir kjent med andre barn, forteller hun.

Holm tror også at tilbudet kan være til hjelp for mange.

– Nå når vi har middag to ganger i uka så er det også veldig fint for mange, nå i dyrtid, at de kan komme og spise gratis, sier hun.

 

Oppfordrer andre til å bli frivillige

Holm og flere av de frivillige på Stovner familiesenter ønsker seg flere frivillige.

– Det er ikke et problem, men vi trenger mange. Og det vi ser er at tradisjonelt så er det mange Røde Kors-frivillige som ønsker seg til aktivitet her i sentrum, og så er det en utfordring at det er litt lenger til Stovner. Så derfor har vi også prøvd å rekruttere lokalt.

– Hvorfor bør folk bli frivillige i røde kors?

– Det folk sier som er det beste med å være frivillig, det er jo – altså, det er jo kanskje lett å tenke at man gir noe som frivillig, man gir av sin tid. Men det som omtrent alle frivillige sier er at de får så mye tilbake.

Selv har Holm vært frivillig i Røde Kors, og er av og til på frivillig-vakt.

– Nå er jeg ansatt, men jeg var frivillig selv i fem år på et ungdomssenter på Majorstua. Det hender at jeg går på en vakt, og selv om jeg har hatt en lang dag og kanskje er litt sliten, blir jeg alltid fylt med glede og følelsen av at det er veldig givende å være der. Du blir kjent med andre type folk, du lærer å kjenne lokalbefolkningen på Stovner, og det er disse menneskemøtene som er så fint.

 

Sosial møteplass

Javeria Ghani er deltaker på familiesenteret på Stovner med sin ektemann og sine barn. Hun synes det er et positivt tilbud.

– Hva betyr dette tilbudet for deg og familien din?

– Det betyr mye, fordi i stedet for å sitte foran iPader og TV-er, så kan barna møtes og leke sammen.


Javeria Ghani er deltaker på familiesenteret, men hjelper ofte til med å lage middag til alle sammen. Foto: Andrea Ulriksen.