Finner varmen på språkkafé

Tirsdag trakk 11 språkvillige med ulik nasjonalitet inn i varmen til de frivillige fra Vestre Aker Frivilligsentral sin språkkafé på Deichman Røa.
Onsdag, 1 november, 2023 - 14:45

Hver tirsdag ettermiddag arrangerer Frivilligssentralen og Deichman Røa språkkafé i Kinoteket. Her samles folk på tvers av bakgrunn, kjønn og alder for å lære norsk. Dette gjøres gjennom samtaler og språkoppgaver med frivillige, som holder dørene til Kinoteket åpne fra kl 16.30 til 18.30.

Klar tanke om tilbudet

Ola Mæland har vært frivillig på språkkafeen på Deichman i seks år og trives godt med det. Han har en tydelig tanke på hva det er ved tilbudet som treffer han.

– Jeg ønsker å hindre at innvandrere blir en problemgruppe for det norske samfunnet utenfor utdanning og arbeid, sier Mæland som håper språkkafeen kan bidra til å gi folk et bedre liv i Norge.


Ola Mæland har vært frivillig i seks år. Foto: Emilie Granum 

– Jeg liker å føle meg nyttig, påpeker han.

Før de første besøkende ankommer biblioteket, organiseres bordene etter språknivå og med oppgaver deretter. Dette skal bidra til at norskopplæringen blir best mulig, og at de besøkende får utfordringer etter nivå. Lokalet er delt i to, for at lydnivået ikke skal bli for høyt.

En plass for bekjentskap

I tillegg til å være en arena for læring, er språkkafeen på Deichman Røa også en sosial møteplass hvor det blir servert kaffe, te og kjeks.

– Den viktigste læringen skjer jo i pausene, sier Mæland. Da fortsetter gjerne de besøkende å snakke norsk, både med de frivillige og hverandre.


Språkkafeen tilbyr lettere servering. Foto: Emilie Granum

Trosser snøværet

Språkkafeen er et tilbud hvor oppmøtet pleier å være på mellom 10-25 personer, og hvor det selv tirsdag ettermiddag var 11 personer som trosset snøværet for å lære norsk sammen. De frivillige forteller at det er godt oppmøte med tanke på været, da mange av de besøkende må ta kollektiv transport for å komme seg dit.

En av de som har møtt opp er Diego Canales fra Spania. Han har vært innom språkkafeen flere ganger og blitt kjent med både de frivillige og ansatte på Deichman Røa.


Diego Canales fant varmen på språkkafe. Foto: Emilie Granum 

– Jeg pleier å komme til biblioteket hver dag, sier Canales som syntes tilbudet er en god måte å lære språk på.

– Det er veldig vanskelig å lære språk alene, så man bør komme til steder hvor det er mennesker, understreker Canales, som er svært fornøyd med språkkafeen og de frivillige som jobber der.

 

Emneord: 
Tags: