Troms og Finnmark er fylket der færrest stryker på oppkjøring. Foto: Anna Tørressen

Flest stryker på oppkjøring i Oslo

Oslo er fylket med høyest strykprosent i hele Norge. Daglig leder på Økern Trafikkskoler Terje Gravermoen mener det er vanskeligere å kjøre opp i hovedstaden.
Torsdag, 23 november, 2023 - 19:05

De ferskeste tallene fra Statens vegvesen viser at 35% av oppkjøringer til klasse B i Oslo har endt med stryk i 2023, ifølge en artikkel fra VG.

Terje Gravermoen er daglig leder på Økern Trafikkskoler. Han mener tallene er alt for høye, men peker på at det er vanskeligere å kjøre opp i Oslo enn enkelte andre steder i landet.

– I Oslo har vi Alnabru med massevis av rundkjøringer, Ryen er også et heftig kryss. Det har man ikke på Otta, for eksempel, sier han.


Terje Gravermoen sier at det er lettere å kjøre bil utenfor Oslo fordi vi har ett lovverk. Foto: Sander Moen Johansen

Gravermoen mener at ikke alle er forberedt på å kjøre i Oslo dersom oppkjøringen ble tatt et annet sted i landet. Likevel legger han til at det anbefales å ta førerkortet der man bor.

Vil ut av hovedstaden

Apolonia Winiarska er 18 år og bor i Oslo. Hun er blant mange som snart skal ta oppkjøring, men Winiarska planlegger å ta turen ut av hovedstaden.

– Jeg skal ta oppkjøring på Billingstad. Jeg har hørt fra flere bekjente at sensorene er snille og at det generelt er mye mer behagelig å kjøre der.

Winiarska sier også at hun kjenner folk som har strøket flere ganger i Oslo før de til slutt bestemte seg for å ta oppkjøringen et annet sted.

Ulike årsaker

Gravermoen ville aldri anbefalt en elev å kjøre opp et annet sted enn der de holder til, med mindre de har kjørt seg gode nok til at han kan stå inne for det.

Gravermoen sier at noe av grunnen til den høye strykprosenten kan være det han kaller useriøse skoler.

– Det er litt for mange skoler som ikke jobber godt nok, sier han.

Gravermoen sier også at han får telefoner på kveldstid fra foreldre som ber om at barnet skal få ta oppkjøring fortere, på grunn av økonomiske årsaker.

Han mener at elevene burde kjøre mye på egen hånd med foreldre, men forstår at det ikke er en mulighet for alle.

– Jeg har et ønske om at elevene skal kjøre mye. Jo mer de får kjørt, jo bedre er det. Men det er ikke alle foreldre i Oslo som tør å satse bilen sin. Ansvaret til mor og far er enormt høyt når de satser sin nyinnkjøpte tesla.

Emneord: