Fretex Arkivet i Universitetsgata har et stort utvalg med dresser. Foto: August Reece

Fokus på bærekraftig eleganse

Fretex Arkivet gir antrekk nytt liv med rimelige og miljøvennlige bruktfunn. De oppmuntrer folk til å velge gjenbruk ved julehandelen.
Tirsdag, 28 november, 2023 - 20:33

Sesongen for julearrangement er i gang, og klesbutikker selger plagg som passer høytiden. Blant butikkene som selger finklær til julen, har Fretex Arktivet i Universitetsgata et stort utvalg av brukte klær. Birgitte Glette er butikkleder og merker en økning i salg av juleklær.


Birgitte Glette er butikksjef på Fretex Arkivet. Foto: August Reece

– Vi selger masse juleklær. Fretex Arkivet har klær i sesong, så vi har skiftet ut mye av sortimentet for å tilpasse juleklærne, slik at folk klarer å finne brukt-alternativer til det de søker akkurat nå. Det går veldig mye glitter og paljetter nå om dagen, som kan passe oss til å stå litt mer inn i festsesongen, sier hun.

Glette oppfordrer alle til å bidra til gjenbruk, og være mer miljøbevisste. 

– Fordelslisten ved å kjøpe brukt er veldig lang. Det produseres helt enorme mengder klær, så det aller viktigste vi kan gjøre for å skåne miljøet er selvfølgelig å bruke det vi har om igjen. Hvis vi ønsker å fornye noe, kanskje det ikke passer lenger, eller at man føler man er ferdig med det, pass på at det fortsetter inne i gjenbruks-sirkelen. Man kan kjøpe brukt av noen andre, enten fra Fretex eller andre bruktaktører, forteller hun.

– Mye mer unike pieces


Aleksander Skovly er fornøyd kunde på Fretex Arkivet. Foto: August Reece

Aleksander Skovly er blant de som tok en miljøvennlig rute i årets julehandel, og tok turen til Fretex Arkivet for å finne finklær som julegave. Der fant han mye han likte. Han syns det var var vanskelig å motstå fristelsen ved å kjøpe noe festklær til seg selv. 

– Jeg ser etter litt julegaver, primært. Jeg hadde ikke noe spesielt i tankene, men så på noen dressjekker her, som er veldig fine. Selv om jeg handler julegaver, holder jeg alltid et øye til noe jeg kanskje kunne tenke til meg selv. Men jeg prøver å holde meg til julegaver, forteller han.

Skovly ser mange fordeler med å kjøpe brukt, og er meget opptatt av klima. Fordi bruktbutikker får inn plagg fra forskjellige mennesker, blir utvalget mer variert og unikt, noe han er glad for.

– For det første er det selvfølgelig mye billigere, og så er det mye mer skånsomt for miljøet. Man finner også mye mer unike pieces, spesielt her på Fretekst Arkivet. Utrolig mye fine klær, til den veldig billige pengen, som man aldri vil finne noe som helst annen sted, avslutter han.