Leder for Pro Sentret, Bjørg Norli, har et brennende engasjement for sexarbeidernes rettigheter. Foto: Helen Wesnes

– Folk som selger sex må tas på alvor og lyttes til

Pro Sentret er Oslo kommunes tjenestetilbud for personer med prostitusjonserfaring. I år har de 40-årsjubileum.
Onsdag, 29 november, 2023 - 14:47

– Den største utfordringen for de med sexsalg-erfaring er at de ofte ikke blir tillagt en stemme. De blir ikke lyttet til og deres meninger blir ofte trukket i tvil fordi mange har sterke meninger om hvem de er og hvilke behov de har. De blir fort mistrodd, forklarer Bjørg Norli, leder for Pro Sentret.

– Sexarbeidere blir utsatt for mye diskriminering fordi de selger seksuelle tjenester. Dermed ser man ikke hele mennesket, legger hun til.

Lytt til dem det gjelder

Pro Sentret er underlagt velferdsetaten i Oslo kommune, og i 40 år har de kjempet sexarbeidernes sak. Organisasjonen ble opprinnelig opprettet som et hjelpetilbud i 1983, men ti år senere ble de også utnevnt til et nasjonalt kompetansesenter. Dermed jobber de også med innhenting av data og landsdekkende kunnskapsformidling på flere områder innen prostitusjonsfeltet.


Oslo kommune, ved daværende ordfører Marianne Borgen, overrakte en gave til Pro Sentret og leder Bjørg Norli i anledning 40-årsmarkeringen. Foto: Helen Wesnes

På Pro Sentret møter Norli og kollegaene hennes folk av ulike kjønn, fra alle aldre og nasjoner. I fjor registrerte de over 40 nasjonaliteter. Menneskene er fra 19 år gamle, til over pensjonsalder. Stort sett har de bare en ting til felles, og det er at de selger eller har solgt seksuelle tjenester.

Norli forklarer at hun ønsker at personer som selger seksuelle tjenester skal være sosialt inkludert, og at ingen skal måtte ha sexsalg som eneste alternativ.

– Vi ønsker oss en romsligere verden. Og tatt i betraktning at de fleste som selger sex er migranter, så betyr det at vi må ha en romsligere migrasjonspolitikk. Folk som selger sex må tas på alvor og lyttes til. Vi må bruke den kunnskapen de gir og utforme tiltak på både lokalt og nasjonalt nivå, understreker Norli.


Direktør for Velferdsetaten i Oslo kommune, Guri Bergo, peker på at vi i for smal og liten grad snakker om sexarbeidere. Foto: Helen Wesnes

En mer inkluderende by

Pro Sentret finansieres dels med statlige og dels med kommunale midler. Direktør i Velferdsetaten i Oslo kommune, Guri Bergo, uttaler at de må lære av Pro Sentret. Hun var tilstede på en konferanse i slutten av oktober hvor Pro Sentret blant annet ble hedret av kommunen for sin mangeårige innsats. 

– Velferdsetaten har fått ansvaret for at Oslo skal være en mer inkluderende by. Vi skal ikke diskriminere i tjenestene våre. Vi tar lærdom av hvordan Pro Sentret tenker og hvordan de inkluderer og utvikler tjenestene sine sammen med de som trenger dem, sier Guri Bergo.

– Vi har et stort potensial og en lang vei å gå, men vi har skjønt hvor viktig Pro Sentrets måte å tenke på er for de andre tjenestene våre. Samarbeidet er bra, men det må bli tettere, fortsetter hun.

Rammes hardere enn andre

Bergo sier at det er vanskelig å spå fremtiden, men at det er de som sitter nederst ved bordet som får det verst i vanskelige tider.

– Derfor skal vi være ekstra oppmerksomme nå. Vi skal være oppmerksomme når Europa lukker grensene, når folk har mindre penger, sier hun.

– Når krybba er tom bites hestene. Det er da vi skal være der for de som trenger oss. Derfor er Pro Sentret så utrolig viktig, og det må skjermes videre slik at de kan fortsette å levere gode tjenester til de som trenger det, understreker Bergo avslutningsvis.  


Sexarbeidere har historisk blitt utsatt for mye stigma, noe som gjenspeiler seg i avisoverskriftene under aidsepidemien på 80-tallet. Foto: Helen Wesnes

 

Emneord: 
Tags: