Sagene lunsjbar byr på innbydende musikk og bespisning. Foto: Helen Wesnes

Fra bule til bossanova

Få serveringssteder kan skilte med en historie som strekker tilbake til 1800-tallet. Sagene lunsjbar er et av dem, og nå prøver de ut et nytt konsept.
Tirsdag, 7 november, 2023 - 15:57

Det sagnomsuste huset på hjørnet i Maridalsveien har en historie som kan spores helt tilbake til 1855. Det gjør det til Oslos nest eldste serveringssted. Selve Sagene lunsjbar ble stiftet i 1953 og var den gang å regne som en brun café. Gjennom årene har stedet vært gjennom en transformasjon til det den er i dag, en restaurant og bar av den finere sorten.


Audunn Sletvold overtok som daglig leder ved eierbytte for to år siden. Foto: Helen Wesnes 

– Før var det en brun bule som lignet en ren bar, men som også serverte mat. Derfor har vi den dag i dag med oss “drosjefrokosten” som er en del av historien. Jeg har blitt fortalt at det var mange drosjesjåfører som jobbet hele natten og endte opp her på morgenkvisten. Da var det drosjefrokost sammen med bayer. Det var andre tider, humrer Audunn Sletvold, daglig leder for Sagene lunsjbar.

Levende musikk og bossanova

Denne høsten har Sagene lunsjbar testet ut et nytt konsept med levende musikk hver onsdag. Valget falt på jazz og bossanova, levert av Romslo entertainment. 

– Grunnen til at vi valgte Bossanova er at det er utrolig behagelig musikk. Det blir god stemning av det. Vi ser at noen kommer for å lytte til musikken, mens det for andre gir en god atmosfære som er god å ha i bakgrunnen, forteller Sletvold. 


F.v Henrik Haugen, Anders Egge Jordheim og Johan Romslo bød på toner fra Brasil. Foto: Helen Wesnes 

Noe for alle

– Konseptet vårt er at vi vil være et nabolagshus. Vi ønsker å være noe for alle, at alle skal finne noe de har lyst på her, og at alle skal føle seg hjemme, understreker Sletvold.

Sletvold forteller at de har mange stamgjester og at mange kommer langveisfra. 

– Mange av våre gjester har et forhold til Sagene lunsjbar fra da de var barn og bodde på Sagene. Det er veldig gøy å jobbe på et sted som betyr så mye for mange.


Johan Romslo brenner for å gjøre Oslo til en mer levende musikkby Foto: Helen Wesnes

Saxofonist og manager

Johan Romslo er saxofonist og manager for Romslo entertainment, en plattform som kobler talentfulle musikere med steder som ønsker tilgang til live musikk. Målet er å skape mer live musikk i Oslo. Selv jobber han i teknologibransjen, men driver med musikk på siden.

– Som jeg alltid sier: Jeg har noe å leve av, og jeg har noe å leve for. Jeg lever av hovedjobben min i teknologibransjen, men lever for musikken. 

Med hjerte for Brasil

Selv startet han med musikk først som 28-åring. Forkjærligheten for bossanova fant han  da han dro til Rio de Janeiro i Brasil i 2016.

– Som du sikkert vet, så er bossanova fra Brasil og henger litt sammen med samba. – Jeg ble helt frelst og superinteressert i den musikkstilen og har fordypet meg mer og mer i den retning, forteller Romslo.

Veien videre

Sagene lunsjbar har vært gjennom flere eierskifter gjennom årene, men har klart å holde på sin historiske og arkitektoniske særegenhet. For tyve år siden ble bygget revet, og det var da snakk om å bygge boligblokker på stedet. Dette utløste store protester, og etter en lengre kampanje ble huset bygget opp tilnærmet lik slik det hadde vært før rivning.

Noen originale komponenter fra den kondemnerte bygningen, som bærebjelkene, ble brukt i gjenoppbyggingen. Det lille gule huset i tre skiller seg således merkbart ut mellom alle lavblokkene.

Audunn Sletvold planlegger å drifte og utvikle stedet videre i husets ånd. Levende musikk er bare ett av flere tiltak som er gjort for å gjøre stedet mer levende. På torsdager arrangerer de også quiz. 

– Jeg satser på å bli værende her lenge. Det håper jeg på. Jeg koser meg noe veldig, avslutter Sletvold. 

Emneord: