Homofile møttes i Kjærlighetskarusellen i en tid da homoseksualitet var straffbart. Bygget står rett nedenfor en kirke. Foto: Nora Flatseth Trippestad.

Fredet kulturminne får ny anerkjennelse

Kjærlighetskarusellen skal få et blått skilt. Det er en viktig anerkjennelse av skeiv historie, mener Jan Elisabeth Lindvik.
Tirsdag, 7 november, 2023 - 11:13

– Kjærlighetskarusellen var opprinnelig et pissoar fra 1937. Men det ble brukt av skeive som en møteplass, i en tid da homoseksualitet var straffbart.

Det sier Jan Elisabeth Lindvik. Hen er styreleder i Fri Oslo og Viken, en forening for kjønns- og seksualitetsmangfold. 

Kjærlighetskarusellen skal få et blått skilt. Det er et av mange laget av Oslo Byes Vel. Ole Rikard Høisæther er generalsekretær i selskapet. 

– Vi skilter steder, personer og hendelser i Norge som vi mener er interessante og viktige. Eventuelt milepæler i Oslos historie, sier han over telefon. 

I dag er Kjærlighetskarusellen et fredet kulturminne og den har vært en kunstintallasjon av Per Barclay, ifølge Oslo kommune

Avdukingen av det blå skiltet skjer 17. november ved kulturminnet i Stensparken. 

– Anerkjennelsen kan bidra til aksept for skeivhet

For Jan Elisabeth Lindvik, er det blå skiltet en viktig anerkjennelse av skeiv historie.


Jan Elisabeth Lindvik står foran Kjærlighetskarusellen. Foto: Nora Flatseth Trippestad.

– Skeiv historie er en del av Oslos og alles historie, sier hen. 

Lindvik synes en slik markering av skeiv historie kan bidra til aksept for skeivhet. 

– Selv i dag er homofile redde for å holde hverandre i hånden. Du må jo nesten til en pridefestival for å se skeive holde hverandre i hånden. For det er dessverre mange personer som ikke klarer å la være å hakke på folk, mener hen. 

– Kampen fortsetter. Ingen er fri før alle er fri. Men det er fint at vi kan sette pris på stedene vi har rundt omkring som er en del av skeiv historie. 

Kommunen markerer viktige steder for skeiv historie

Avdukingen av det blå skiltet er en del av en markering Oslo kommune har, av viktige steder i hovedstadens skeive historie. Det står på kommunens nettsider. 


Dette er inngangen som ble brukt til urinalen. Nora Flatseth Trippestad

Høisæther fra Oslo Byes Vel sier at det ikke var vanskelig å be selskapet med på markeringen. 

– Oslo kommune spurte om vi ville lage skilt til tre steder i Oslo. Stedene er Kjærlighetskarusellen, Metropol og Venstres hus, sier han.

– Metropol var kanskje det viktigste utestedet for skeive på 1970- og 80-tallet. Venstres hus var et annet møtested av tilsvarende karakter. 

Oslo Byes Vel har en komité som velger hva som fortjener å få blått skilt. 

– De siste årene har vi lagt vekk på tematikk som har levd i det skjulte. 

Emneord: