Det er rigget til Halloween på Stabburet på Søndre Aas Gård. Foto: Ulrikke Torgersen

Fritidsklubben som aldri stenger

Besøksgården Søndre Ås gård tilbyr barn og unge noe utenom det vanlige: all verdens tid.
Fredag, 3 november, 2023 - 12:24

Søndre Ås gård og Miljøsenter er en besøksgård i bydel Søndre Nordstrand, en gåtur utenfor Holmlia sentrum. Til daglig er gården åpen for alle besøkende innenfor åpningstidene. Gården har hester, sauer, griser, høns, katter og påfugl – og et helt spesielt tilbud for barn og unge. 

Karin Waagaard har tidligere vært daglig leder på Søndre Ås gård. Nå jobber hun som miljøterapeut for barn og unge på gården. Waagaard forteller at tilbudet på gården er unikt.

 – Når barna blir medlem av gården, kan de være her så mye de vil. Det koster 100 kroner i året. Vi har åpent dagtid og kveldstid, 365 dager i året, på julaften og nyttårsaften. Vi er aldri stengt. Selv om vi er en svær gård med dyr og ridning, er vi også en fritidsklubb. 

Av åtte besøksgårder som eies av Oslo kommune, er kun Søndre Ås gård som både eies og drives av bydelen.

Waagaard hevder det ikke hadde gått rundt uten bevilgniner fra bydelen.

– Vi hadde aldri klart å drive på de inntektene vi har. Fordi vi er støttet av bydelen, har vi en stabilitet i driften som veldig få andre har. Sånn sett er vi ganske unike. 


Karin Waagaard er miljøterapeut på fritidsklubben til Søndre Ås gård. For anledningen er hun pyntet med gresskar. Foto: Ulrikke Torgersen 

Hun forteller at gården har mange bruksområder. 

 – Vi har studenter i praksis her, særlig fra sosialt arbeid og barnevernstudiet. Vi har også lærlingplasser fra ulike fag. Vi har samarbeid med skoler, barhehager, barneverntjenesten, rehabliteeringstjenesten og NAV, samtidig som vi er en gård alle kan benytte seg av. Vi er veldig stolte av gården, sier hun. 

– Vi har også barn her som faller litt utenfor og som trenger noe ekstra; kanskje en dag her for å klare å gå på skolen resten av uka. I alt dette kaoset er det noe deilig normaliserende over det. Det er en romslighet for at vi er litt forskjellige, avslutter hun.

Halloweenfeiring på gården

Yrian Bûhler miljøarbeider og en selverklært alt-mulig-mann på gården. Før jobbet Bûhler i stallen, men er i dag ansvarlig for de daglige aktivitetene på Stabburet. Hver kveld serveres det suppe til medlemmene på Stabburet, men i dag er menyen litt annerledes. 

–  I dag har vi grønn pasta med tomatsaus for anledningen. Og søtsaker medlemmene kan kose seg med, som blodig popcorn og smores, forteller han. 


Yrian Bûhler har blitt sminket av barna på gården. Foto: Ulrikke Torgersen

Stabburet er en mobilfri sone, men kanskje aller viktigst, en foreldrefri sone. Bûhler forteller at det handler om at medlemmene skal kunne ha så åpne og tillitsbaserte samtaler med hverandre som mulig. 

– Siden vi er en fritidsklubb er det begrenset hvor mange andre som får komme inn – også foreldre. Ungdommene har en ganske åpen samtale her, så de som er her må ha gjort seg fortjent til å høre hva som ytres. 


Stabburet på gården er en viktig møteplass for medlemmene på gården. Denne kvelden var det pyntet med gresskar fra gården. Foto: Ulrikke Torgersen. 

Karin Waagaard mener det er viktig at Halloweenfeiring er en del av tilbudet på gården. 

– Vi er opptatte av at en del barn er litt bekymret for Halloween. Det er store forskjeller mellom dem som har en stor vennegjeng å gå sammen med, og dem som ikke har det. Vi vil ha et lavterskel åpent sted, hvor man markerer Halloween, og hvor man kan kose seg og få kaker og få følelsen av at det er en fest. Man trenger ikke å si at man kommer eller melde seg på, man kan bare komme innom, sier hun. 

 

 

Emneord: