Det var stort oppmøte på julemarkedet i Botanisk hage denne lørdagen. Foto: Annbjørg Hjelmevoll

Hjemmelaget julemarked i Botanisk hage

Salg av vafler, kaffe og hjemmelagde håndverksprodukter var på agendaen denne lørdagen.
Søndag, 26 november, 2023 - 15:07

På lørdag inviterte Botanisk hages Venner til et stemningsfullt julemarked utenfor Tøyen hovedgård. Dette markedet har vært arrangert hvert år siden 2007, og har blitt en tradisjon for både gjester og selgere. 

Markedet har som mål å støtte driften av Botanisk hage. 

Et stort utvalg av ulike hjemmelagde håndverksprodukter, gaveartikler, strikketøy og matvarer var mulighet å kjøpe seg på markedet. Gerd Nordby, medlem i Botanisk hages Venner fortalte at dette var viktig for Botanisk hage, siden de bryr seg om å bevare miljøet.

– Ingenting som er i bodene skal være innkjøpt på forhånd, sier Nordby.

Konkurranse om plass på markedet

Selgerne må søke for å få plass på markedet.  Det er en lang liste av folk i kø som er interesserte i å delta, men julemarkedet har ikke plass til alle. Botanisk hages venner plukker ut selgere for å oppnå et variert tilbud. Det er alltid noen nye på markedet, men noen av selgerne pleier å returnere hvert år.

– Det er ikke alt vi ønsker å ha her på markedet. Om produktene til en selger ikke er egenproduserte, vil vi ikke at de skal selge her, forklarer Nordby. 


Gerd Norby har jobbet i julemarkedet i over 10 år. Foto: Annbjørg Hjelmevoll

– Dette er jo motivasjonen til at kundene kommer tilbake hvert år, for de vet at det som selges er av skikkelig kvalitet.

Arrangørene solgte selv vafler og kaffe til gjestene. Nordby fortalte at de hadde startet å steke vafler allerede klokken åtte om morgenen, og skulle fortsette med det frem til klokken fire om ettermiddagen da markedet avsluttet.

Gjenbrukte sengetøy

Laila Helen Sogn er en av de returnerende selgerne på julemarkedet, som har vært der i flere år. I boden solgte hun mange ulike hjemmelagde håndverksprodukter, som ble laget av gjenbrukte materialer.


Istedenfor å kaste eldre sengetøy, velger Laila Helen Sogn å lage dem om til nye produkter. Foto: Annbjørg Hjelmevoll Foto: Annbjørg Hjelmevoll

Hun solgte alt fra dukker, strikketøy, duker og filleryer.

– Det jeg selger mest hvert år, er filleryer. De er stort sett laget av gjenbrukte sengetøy, forteller Sogn.

Hun tror hun er den eneste personen på markedet som selger filleryer.

Fargerike krus

Aleksandra Brandebura driver småbedriften Gaiamika, sammen med venninnen hennes Aleksandra Sikorska. 

Hun viste frem flere keramiske krus med forskjellige, fargerike design og motiver. Alt som ble utstilt, har hun laget sammen med kollega sin. 

– Vi er veldig glad i design med farger, forteller Brandebura.


Aleksandra Brandebura holder også keramikkurs. Foto: Annbjørg Hjelmevoll

Noen krus hadde typiske julemotiv, som reinsdyr og vinterdekt natur. Andre design var basert på frukt og bær, regnbuer og lyn. 

Naturinspirerte håndverk 

Småbedriften Grønne Gleder var også til stedet på julemarkedet, drevet av Ragnhild Slettvoll Lauritsen. I boden hennes var det plassert mange ulike former for håndverk, som følgte et naturtema. Til anledningen hadde hun også bakt biscotti kaffekjeks.


Ragnhild Slettvoll Lauritsen synes det er stas å kunne selge produkter fra personer hun kjenner. Foto: Annbjørg Hjelmevoll

– Jeg føler det hører hjemme med blomster, forteller Lauritsen.

De fleste håndverkene i boden ble laget av Lauritsen selv, blant annet blomsterkunsten og sitteunderlagene. Andre ting ble produsert av personer Lauritsen kjenner, for eksempel eplemosten og enkelte blomsterkort. 

 

 

Emneord: