Holmlia kirke har frivillige som jobber for at folk ikke skal se seg nødt til å tilbringe natten ute. Foto: Johannes Øyen

Holmlia kirke åpner dørene: ― Folk skal slippe å sove ute

Frem til jul har kirken satt i gang et tiltak kalt akuttovernatting, der de med behov kan få et sted å sove.
Mandag, 27 november, 2023 - 19:28


Diakon Ann-Kathrin Kasbo kan fortelle at menigheten setter pris på at et lokale i kirken kan brukes på nattestid også.
Foto: Lill Beate Eidsheim

Vinteren begynner å nå sine mørkeste dager. Selv om snøen i Oslo-området kommer og går, forblir temperaturen kjølig. Ikke alle har et sted å tilbringe natten. Det var noe frivillige ved Holmlia kirke ville gjøre noe med. 

― Det er ildsjeler som brenner for dette. De vil at folk skal slippe å sove ute, sier Ann-Kathrin Kasbo, som er kirkens diakon. 

― Menigheten er glad for at et lokale som står tomt på natten kan hjelpe de med behov. 

Dette er det tredje året akuttovernatting blir holdt hos kirken. Etter to års pause på grunn av pandemien er tiltaket tilbake. Da det startet opp ble det holdt en aksjon der folk donerte penger, madrasser, sengetøy og annet som behøvdes for å kunne sette i gang opplegget. 

I samarbeid med Kirkens Bymisjon og Røde Kors arbeides det med å sørge for at færrest mulig skal tilbringe natten ute i vinterkulden. 

― Når det er fullt på akuttovernattingen i sentrum åpner vi dørene. 


Salen til kirken brukes til ulike aktiviteter på dagtid. Om vinteren åpnes dørene for bruk om natten også. Foto: Johannes Øyen

Tiltak for vinteren 

Blant dem som administrerer akuttovernattingen hos Holmlia kirke er Sigmund Hegstad. Han har jevnlig kontakt med Kirkens Bymisjon og Røde Kors, og sier ifra om Holmlia kirke har noen ledige plasser for natten. Tiltaket drives noen måneder om vinteren.

― Vi begynte i midten av oktober og så varer det frem til jul, sier Sigmund.  

― Ut i fra erfaring så er det nå det er mest behov. Det er mindre på våren, fortsetter han.

― Kommer dere til å fortsette neste år? 

― Vi ser an år etter år. Det frivillig, så man kan ikke legge altfor langsiktige planer, forteller Sigmund Hegstad. 


Like ved salen der man får sove om natten, er det et lite rom hvor det er mulig å lagre personlige eiendeler. Foto: Johannes Øyen

Alle skulle kunne sove inne 

Ann-Kathrin Kasbo kan fortelle at akkurat nå har de rundt ti stykker som er faste. De har blitt rutinerte på ordningen og passer på å vaske rommet etter seg så det er klart til andre aktiviteter som drives av kirken.

― Har det vært noen utfordringer knyttet til personene? 

― Veldig lite. Det vil alltid være noe når ulike mennesker i en sårbar situasjon er involvert. Det er også en utfordring å ha begrenset tilbud, sier Ann-Kathrin. 

― Det utfordrer oss som kirke. Vi ønsker at alle skulle kunne sove inne, men man må sette en grense for å kunne være bærekraftig.