Hos Home Church har man annenhver søndag gudstjeneste i folks private hjem. Ellers låner de et lokale fra Frelsesarmeen. Arkivfoto: Tone Knipperud

Gudstjenester i folks private hjem, slik feirer de jul

Home church på Grønland formidler Jesu budskap på sin måte. De samler seg rundt bord når det er gudstjeneste. Menigheten er opptatt av å leve ut julens budskap.
Onsdag, 29 november, 2023 - 14:10

– Vi er en kirke, men har ikke noe kirkebygg. Annenhver uke møtes vi i Frelsesarmeens lokaler på Grønland. Ellers har vi gudstjenester i folks hjem. Medlemmene våre hører til ulike huskirker, opplyser pastor i Home church Grønland, Bente Sandtorp. 


Bente Sandtorp er pastor i Home church på Grønland. Foto: Sander Sebastian Amsrud 

De fleste som går i huskirker prioriterer det. 

– Home church er et fellesskap der man blir hørt og sett. Vi setter pris på regelmessig oppmøte, sier Sandtorp.

Når menigheten holder gudstjenester i Frelsesarmeens lokaler, blir man tatt godt imot.

– Fellesskapet vårt er ikke slik at man kan sette seg på bakerste benk og gjemme seg. Man setter seg ved et bord og blir sett. Kirken vår er ganske low key. Vi sitter rundt bord istedenfor på kirkebenker. Det har blitt vår greie, sier pastoren.

Lever ut juleevangeliet

– Vi treffes 17. desember, første juledag og første nyttårsdag i år. Den største julemarkeringen er 17. desember. Da samles hele menigheten. Julenissen kommer og vi synger julesanger, smiler Sandtorp.


Det er alltid hyggelig å få julenissen på besøk. Foto: Bente Sandtorp

Home church er en lavkirkelig menighet. Det vil si at de har en enklere liturgi og er mindre høytidelig, enn for eksempel Den norske kirke. Home church ønsker å leve ut juleevangeliet i folks liv. 

Liturgi

Liturgi er ifølge Store norske leksikon forskriftene for gudstjenestene i kirka.

– Jesu budskap handler om at Jesus ble menneske, han kom for å frelse oss og redde oss som mennesker. Det Jesus gjorde, var at han startet Guds familie. Alle skal erfare at Home church er en familie der man hører til. 

– Vi ønsker ikke å pushe oss på folk, men vi har en kaffesykkel som vi drar ut på Grønland med. Der inviterer vi til kaffe, samtale og fellesskap. Dessuten har vi noen kaffeentusiaster i menigheten, så kaffen er veldig god, sier Sandtorp.

Sandtorp og menigheten forsøker å legge merke til hvem som trenger noe ekstra. I fjor ga de gavekort fra Kiwi, XXL eller Oslo City til foreldre for å kjøpe mat og julegaver. 

For mye stæsj i jula

– Jesus er det sanne lys som lyser for hvert menneske. I jula blir dette borte i all stæsj. “Kom og få den rette julestemningen”, har jeg sett i noen kirker. Hva er dette for noe? sier pastoren.

Sandtorp anerkjenner at stemning, atmosfære og følelser er viktig. Men mener det tar for stor plass hos mange.

– Hvis jul bare er følelser og stemninger, har vi bommet. Jesus som kom til jorda og ble inkarnert som menneske. Det er vanvittig radikalt. Han er det sanne lys som lyser for hvert menneske.

– Vi er alle Guds barn

Medlemsmassen til Home church består primært av unge voksne i alderen 20 til 40 år. Mange av dem er innvandrere og flyktninger som nylig har kommet til Norge.

I 2018 hadde 39,4% av Gamle Oslos befolkning (bydelen Grønland ligger i) utenlandsk opprinnelse ifølge Oslo byleksikon.

– Det hender noen spør meg om det ikke er bedre at syrere møter syrere og etiopiere møter etiopiere. Kanskje på kort sikt. Men ikke på lang sikt. Vi er alle Guds barn. Felles identitet er et utrolig viktig fokus hos oss, belyser Sandtorp.

Å komme som flyktning til Norge byr mange utfordringer 

– Fellesskapet hjelper hverandre. Vi kommer tett på folk med huskirker.

Forskjell fra andre kirker

Home church har ikke faste liturgier og oppsett slik som Den norske kirke. De styrer selv hva de ønsker å fylle gudstjenestene sine med. 

– Gudstjenestene våre har en veldig enkel ramme. De består av sang, deling av vitnesbyrd eller en markering, tale, nattverd, bønn og mat. 

– Vi har tre setninger som er sentrale for Home church: Vi bryr oss. Vi engasjerer oss. Vi tror og tilber, sier Sandtorp.


Jesu budskap kan bli formidlet på mange måter, blant annet gjennom lovsang. Foto: Bente Sandtorp

Varm velkomst

De som ankommer en gudstjeneste Home church for første gang får en varm velkomst.

– Hos oss blir man ønsket velkommen utenfor. “Hei har jeg sett deg før?” spør vi. Deretter foreslår vi et sted å sitte. Hvis de ønsker mer kontakt med oss, inviterer vi til en kaffe i løpet av den kommende uken.

Emneord: 
Tags: