På få timer ble den friske hunden Albert helt sløv og klarte ikke å gå. Eier trodde hunden skulle dø. Foto: Mari Hole Ruud.

Hundeeiers mareritt

En snøfull dag i slutten av oktober fikk hunden Albert uheldigvis i seg narkotika på tur. En og en halv time etter turen, klarte ikke Albert å stå på fire ben.  
Torsdag, 23 november, 2023 - 14:52

Irene Borge-Hansen opplevde det ingen hundeeiere vil skal skje. Hunden hennes Albert, fikk i seg narkotika med et uhell. 

— Jeg og Albert, hunden min, gikk som vanlig tur i nærområdet der vi bor. På turen stoppet han opp og spiste på noe. Jeg dro han bort, og vi gikk videre. Hunder spiser jo naturligvis på mye rart, som pinner og lignende. Etter turen satt jeg Albert inn i gangen, og jeg dro videre på trening, sier hundeeier Irene Borge-Hansen.


Albert er to år, og er en australsk cobberdog. Foto: Mari Hole Ruud

Borge-Hansen var borte fra Albert i underkant av to timer. Da hun kom hjem til hunden, opplevde hun det man kan kalle en «hundeeiers verste mareritt».

Bakbena fungerte ikke

— Albert pleier vanligvis å bjeffe og være helt i ekstase når jeg kommer hjem. Men denne gangen var det annerledes. Albert var helt slapp og passiv. Jeg skjønte fort at det var noe, men ikke helt hva det var.

Borge-Hansen tok med seg Albert til sofaen. Han skalv og var helt slapp. Da hun satt hunden ned på bakken igjen, var bakbena helt sløve. Funksjonsevnen hans var blitt svekket på kun to timer.

— Det var først da han ikke klarte å stå, at jeg skjønte at det var noe kjempealvorlig som hadde skjedd. Jeg kastet meg inn i bilen og kjørte rett til veterinæren. Veien bort gikk tregt ettersom at det var masse snø og kaos på veiene, sier Borge-Hansen.


Albert ble narkotikaforgiftet den 30. oktober. Det var snøstorm og veikaos den dagen. Foto: Mari Hole Ruud

— Jeg trodde Albert skulle dø

Veterinæren forsto raskt alvoret i saken, og de sendte Borge-Hansen og Albert fortløpende ned til dyrehospitalet.

— Jeg trodde han skulle dø. Albert holdt på å falle ned fra setet i bilturen på vei til sykehuset. Da jeg ankom, møtte legene meg på parkeringsplassen og de hjalp meg med å bære han inn, sier Borge-Hansen.

Etter ulike prøver, slo testene positivt ut på både hasj og kokain.

Hurtig til veterinæren

Maria Tysnes, som er veterinær ved Anicura Dyreklinikk, forteller til Journalen at det er viktig å være hurtig til veterinæren om hunden oppfører seg sløv og ustø.

— Narkotika virker nokså likt på hunder som på oss mennesker. Ulike dop gir ulike utsalg. Typiske symptomer kan være store pupiller, sløvhet og ustødige ben. Men hundene kan også bli hyperaktiv, aggressiv og urolig. Et annet typisk symptom er om hunden ikke responderer. Det viktigste man kan se etter er generelle atferdsendringer. Merker man slike tegn på dyret sitt, må man rett til veterinæren. Jo fortere, jo bedre, sier Tysnes.


Maria Tysnes sier at man kan prøve unngå slike uhell ved å ha oversikt over hvor hunden beveger seg. Foto: Mari Hole Ruud

 

Albert er frisk i dag

— Jeg har passet godt på Albert etter uhellet. Han sov mye i tre dager etter hendelsen. I etterkant føler jeg at Albert har blitt mer kosete. Jeg er glad for at det gikk bra denne gangen, men jeg er mer engstelig når vi går på tur.

Tips til hundeiere

Borge-Hansen tipser andre hundeeiere om å være litt ekstra observant når hunden spiser noe på tur. Spesielt i ekstra befolkede strøk, som midt i en by eller lignende.  

Emneord: 
Tags: