Godt oppmøte på juleavslutningen til hyggetreffet. Foto: Ella Hageberg Wold

Hyggelig på hyggetreff

Ullern menighet har et mandagsprogram som går ut på at de arrangerer noe for de som bor i nærmiljøet. Siste mandagen i måneden arrangeres hyggetreff, et sted man kan komme for å ha det hyggelig.
Tirsdag, 28 november, 2023 - 11:00

Lederen for hyggetreffet er tidligere flyvertinne, Bente Killingstad Føyn. Hun har vært med i 17 år og leder i 15 år. Hun sier at hun får så utrolig mye mer enn hun føler hun gir til Hyggetreffet ved å være leder. 


Bente Killingstad Føyn forteller om et hyggelig sted hvor du blir tatt imot og sett. Foto: Ella Hageberg Wold

­– Hva er hyggetreffet? 

– Hyggetreffet er akkurat det som ligger i ordet, at det skal være hyggelig å komme. Det finnes så mange ensomme og de kan komme hit for å prate sammen. Alle kan ha underholdning hvis du bare setter på TV, ikke sant? Det er det nok av. Men den menneskelige kontakten er det ikke nok av. Og jeg føler virkelig at de som kommer hit koser seg, sier Føyn. 

I en artikkel fra Psykologisk.no tar de for seg en undersøkelse om hvor mye ensomhet påvirker helsen. I undersøkelsen kom det frem at ensomhet er forbundet med 11 prosent økt risiko for å dø tidligere, uavhengig av årsak. Og at sosial isolasjon var forbundet med 32 prosent økt risiko for å dø tidligere, uavhengig av årsak. Det vil si at eldre som aldri deltok på gruppeaktiviteter, aldri fikk besøk og bodde alene, hadde større sannsynlighet for å dø tidlig. 

– Hvor mange år har hyggetreffet vært?

– Det har vært i snart 50 år. Det var en som het Frøken Stange, som begynte med det. Og hun hadde det først hjemme hos seg selv, og så hadde hun det her siden flere og flere ønsket å være med. Da hun døde, så ble det laget et legat som betalte for det dette kostet. Og så her for et par år siden, så var det ikke noe særlig igjen av det legatet. Da fikk vi plutselig en kjempe arv. En som hadde gått på det som den gang het, Eldres hygge. Hun hadde da gått hos Frøken Stange, også ville hun bidra, for hun hadde ingen familie. Derfor gikk halvparten til Radiumhospitalet, andre halvparten til oss, sier Føyn.


Astri Vilberg er fornøyd etter å ha vunnet to gevinster på utlodningen. Foto: Ella Hageberg Wold

Astri Vilberg startet å gå på hyggetreff denne høsten og trives veldig godt. Hun forteller at Hyggetreffet har en god atmosfære og er alltid en hyggelig formiddag å få med seg. 

– Hva er det beste med hyggetreffet?

­ – Det beste er jo det å sitte og prate rundt bordet. Du får møte nye mennesker. Rett og slett det sosiale, det er veldig fint, sier Vilberg.

– Er du med på andre ting enn hyggetreffet på mandager? 

– Ja, jeg er med på vaffeltreff. Der har jeg vært så heldig å få steke vafler noen ganger, det har vært veldig koselig. Og så har jeg vært på foredragene, men jeg har ikke fått vært på orgeltreffet enda, sier Vilberg. 

 

– Hva må man gjøre hvis man ønsker å bli med på hyggetreffet? 

– Jeg forsøker å si til folk som jeg inviterer inn. Husk, at her trenger du ikke sette spørsmål ved noen ting, her tilhører du. Bare kom. Du er en av oss. Og hvem er oss? Jo, det er de som bor i nærmiljøet, sier Føyn

 

Emneord: