Fuglens julekalender har kun fire luker. Foto: Sander Sebastian Amsrud

Julekaffe i Gamle Oslo

Journalen har undersøkt hva de mest populære kaffebarene i Gamle Oslo har klart til julen.
Tirsdag, 7 november, 2023 - 14:07

En tidlig novemberdag tok Journalen turen til kaffebarene Fuglen, Neongrut og Starbucks på Grønland. Målet var å forstå hvordan sjappene har forberedt seg til juletiden.


Fuglen brenner mye forskjellig kaffe. Foto: Sander Sebastian Amsrud

Fuglen

Fuglen har forberedt to bønneposer spesialtilpasset julen. Los Cuarteles kommer med bønner fra Costa Rica. På Fuglens hjemmesider informerer de om at bønnene er bearbeidet på honningmetoden, en metode mye brukt i Costa Rica. Etter kaffebønnene er plukket, sorteres de, og skallet fjernes, slik at det blir igjen et lag med sukker. Dette er det honning refererer til i prosessen. Los Cuarteles har en rundere og mindre syrlig smak. Man vil kjenne hint av pasjonsfrukt, sitron og melkesjokolade. 


Gedeb er laget med respekt for lokalsamfunnene i Etiopia. Foto: Sander Sebastian Amsrud

Gedeb fra Etiopia kan du nyte med god samvittighet. Fuglen opplyser videre på sine nettsider at de kjøper kaffebønnene fra Heleanna Georgalis ved Moplaco Trading Company. Deres mål er å skaffe kaffe fra hele Etiopia med fokus på to parametere: God smak i koppen og respekt for lokalsamfunnene. Kaffen har en blomsteraktig aroma med smaker av nektarin, grapefrukt og nellik.

Fuglen har sin egen julekalender med bare fire luker. Fuglens personale opplyser at de fire lukene markerer deres distanse fra de religiøse aspektene ved julefeiringen.

Starbucks

Starbucks har i likhet med Fuglen forberedt sin egen julepose. De har klargjort en blanding av bønner. Flagskippbønnen er Perfectly Aged Sumatra fra Indonesia.

Starbucks opplyser på sine hjemmesider at sumatrabønnen i symbiose med Guatamala, Colombia og Papua Ny-Guinea gir en rik og stødig smak. Noter av sjokolade og granbar er å få med seg.


Flaggskippbønnen i blandingen kommer fra Sumatra, Indonesia. Foto: Sander Sebastian Amsrud


Nøttesirup gir nøttesmak. Foto: Sander Sebastian Amsrud

I tillegg til bønneblandinga har Starbucks lansert Toffee Nut Latte. En søt og nøttete latte. Sirupen som brukes i kaffen de selger óg separat. En lattevariant med pepperkakesirup er tilgjengelig.

Neongrut

Kalenderen Neongrut selger har 24 luker. Den er produsert av Langør kafebrenneri. Allikevel består kalenderen av bønner fra seks forskjellige brennerier. Kalenderen vil bestå av 24 30-gramsposer med kaffe. Neongrut har et stort sortiment kaffebønner fra ulike små brennerier rundt om i Norge og verden.


Neongrut har kaffebønner fra mange små brennerier. Foto: Sander Sebastian Amsrud

Personale ved Neongrut spekulerer i at kaffebaren vil ta inn en meksikansk juleblanding om litt. Neongrut har ikke formelt lansert noen juleprodukter utenom kalenderen enda.

 

Emneord: