Det var kø foran inngangen en halvtime før søndagens åpning. Foto: Agnes Torsvik Lorentz

Kanonsalg for Årvoll musikkorps

Musikkorpset til Årvoll skole har denne helgen arrangert loppemarked til inntekt for korpset. – Det har vært kanonsalg, forteller hovedansvarlig.
Mandag, 6 november, 2023 - 09:44

Anders Horntvedt (48) er storfornøyd med lørdagens loppemarked. Han er hovedansvarlig for loppemarkedet arrangert av Årvoll skolekorps.

– Det har vært kanonsalg! I går morges var det bortimot 300 mennesker i døren her. Jeg kan ikke huske at det har vært så mange før. 

Nå er Horntvedt klar for dag to av loppemarkedet. Han har lagt merke til en stor interesse for å kjøpe brukte og billige ting. 

– For oss handler det både om å få solgt varer og skape god stemning, slik at det blir hyggelig for dem som kommer.


Anders Horntvedt har hovedansvar for loppemarkedet på Årvoll skole. Foto: Agnes Torsvik Lorentz 

Loppeveteran

Helga Kvilstad er en av mange som har tatt turen til Årvoll skole søndag morgen. Hun storkoser seg på loppemarked, og vil beskrive seg selv som en loppeveteran. 

– Loppemarked er morsomt og spennende. I dag går jeg sammen med datteren min, men ellers går jeg ofte alene. Da er det også en fin aktivitet. 

Kvilstad synes det er gøy å finne rimelige ting på loppemarked.

– Det er morsomt å gjøre noen kupp og kanskje spare noen kroner jeg kan bruke på neste loppis. Men først og fremst tjener jeg ikke penger på det, så dette er mest for moro skyld. 

Når Kvilstad er på loppemarked har hun ofte en fast runde hun pleier å ta. 

– Jeg pleier først å se etter lamper, før jeg ser etter kjøkkenting. Og så ser jeg etter tekstiler, for det er jeg også interessert i.

Har du funnet noe i dag da?

– Jeg har funnet en lampe fra 30-tallet og noen fine Hadeland glass. Og en styggfin nisse, sier hun og ler. 


Helga Kvilstad synes loppemarked er en morsom aktivitet, både alene og sammen med andre. Foto: Agnes Torsvik Lorentz 

– Bedre kvalitet

Kvilstad tror at rimelige produkter til en billig penge er hovedårsaken til at loppemarked er så populært. 

– Og så er det nok mange som meg som synes loppemarked er morsomt og har det som en aktivitet. 

I tillegg er Kvilstad glad i gjenbruk, og synes mye av det hun kjøper på loppemarkedet er bedre enn produktene som selges i vanlige butikker. 

– Jeg synes at mye av de eldre tingene er av bedre kvalitet enn nyere ting. Jeg er også veldig opptatt av design, og jeg finner mye finere og rimeligere ting her enn om jeg kjøper det nytt. 

– Stedet for gode kjøp


På loppemarkedet var det stort utvalg av barneklær. Foto: Agnes Torsvik Lorentz 

Horntvedt tror også at billigere produkter er mye av grunnen til at loppemarked er så populært.

– Loppemarked er et sted man kan gå for å gjøre gode kjøp, så når folk har dårligere råd enn ellers, er det hit de kommer. 

Han legger til at en interesse for gjenbruk og bærekraft også spiller inn, slik at man kan kjøpe ting uten at det går ut over miljøet. 

Denne helgen er det spesielt klær og bøker det har blitt solgt mest av. Horntvedt forteller at mange kommer for å jakte på sjeldne bøker og bilder. I tillegg har han merket at mange kommer for å se etter brukte klær.

– Det kan være folk som har dårlig råd og vil finne ting til barna sine, og det kan være yngre mennesker med penger på kontoen som ser etter godbiter. På loppemarkedet har vi folk fra alle deler av samfunnet. 

Trenger penger i kassen


Lokalene på Årvoll skole var fulle av folk på jakt etter lopper. Foto: Agnes Torsvik Lorentz

Pengene fra årets loppemarked går til Årvoll skoles musikkorps. Det er et korps på rundt 55 musikanter mellom syv og atten år. 

– Pengene brukes til å betale lønningene til våre dyktige dirigenter og instruktører. For å ha det nivået vi ønsker trenger vi penger i kassen, forteller Horntvedt. 

Hovedkorpset, som er de eldste musikantene i korpset, skal også på langtur til Italia i sommer. Det er en ekstra utgift som korpset trenger penger til. 

Horntvedt vil ikke gå inn på hvor mye penger korpset har fått inn så langt, men han forteller at målet er å slå beløpet de fikk inn sist. 

– Vi hadde kanonsalg i går med glans, bedre enn vi noen gang har hatt. 

Økende engasjement

Årvoll skoles musikkorps arrangerer loppemarked to ganger i året, og forrige gang var i mars. Selv om arrangøren ikke kan se et spesifikt mønster rundt engasjementet, synes han det virker som loppemarked er på vei opp. 

– Engasjementet går opp og ned, men vi har hatt mye mer trøkk denne gangen enn forrige gang. Og forrige gang var det også flere folk enn gangen før der. 

Arrangøren forteller at det var lang kø utenfor inngangen til Årvoll skole lørdag morgen. Også på søndagen var det kø en halvtime før åpning. 

– Det lille ekstra

Selv om hovedtrekkene til loppemarked er relativt like, skiller Årvoll skolekorps seg ut på ett område.

– Auksjon. Vi har en veldig flink auksjonarius som skaper engasjement og liv i salen, og som forteller mange små historier. Det er gøy og skaper det lille ekstra. Så auksjon er kanskje litt annerledes, forteller Horntvedt. 

Musikkorpset har også gjort noen få endringer fra forrige loppemarked i mars.

– Det som var nytt denne gangen var at vi utvidet innsamlingsrådet vårt, altså hvor vi deler ut løpesedler i postkassene. Vi prøvde å gjøre noen endringer for å gjøre det litt bedre enn sist. 

Kan ikke lagre loppene


Julepynt er en av kategoriene som blir solgt av på loppemarkedet. Foto: Agnes Torsvik Lorentz 

Når loppemarkedet er ferdig for helgen, vil det som er igjen av klær sendes til Fretex. Arrangørene har også en avtale med Smashroom, som tar imot elektronisk utstyr og knuselige ting. Horntvedt forteller at Smashroom deretter vil gjenvinne produktene etter bruk. 

– Vi kan ikke lagre ting som ikke blir solgt, men mye går i posesalget den siste timen, sier hovedarrangøren.