Det var flere som ventet på at klokken skulle bli 12.00 og at byttene skulle starte. Foto: Katrine Bjørnsen

Over 500 plagg fikk nye eiere

Lørdag 4. november arrangerte MDG Nordre Aker nok en gang klesbyttedag i Trikkehallen på Kjelsås etter stor suksess fra tidligere.
Tirsdag, 7 november, 2023 - 11:01

— Det beste er at man får gjort noe med klær som kanskje ellers ville blitt kastet. Det er ekstra gøy å se at ting som fortsatt har prislappen på får nytt liv, forteller Else Hvattum.

Hvattum er leder av arrangementet og er med i styret til Miljøpartiet De Grønne. 


Else Hvattum gleder seg stort over alle menneskene som har tatt turen til Trikkehallen. Foto: Katrine Bjørnsen

Klesbyttemarkedet har blitt arrangert hele fire ganger tidligere. Det har blitt holdt både om høsten og våren. For å kunne sikre seg nye plagg må man sørge for å allerede ha innlevert klær på forhånd eller ha med på selve dagen. For hvert innleverte plagg mottar man en byttelapp, og man bruker byttelappene til “å betale” de nye plaggene.

— Det er et nabolagsmøtepunkt og setter fokus på klimapolitikken vi er opptatt av, sier Hvattum.

Hun legger til at særlig kvinner i hennes alder har et forbruk som ikke ligner noe annet, men at det da er viktig å rette fokuset på at alt kan få nytt liv. Ikke minst glede noen andre.

Godt oppmøte

Byttedagen varte fra kl. 12.00 - 14.30 lørdag formiddag. Det var mange som ventet spent på å kunne gå inn i lokalet for å se hvilke skatter de potensielt kunne ta med seg hjem. Noen av deltakerne hadde tatt turen hit for første gang, mens andre hadde vært på alle de forrige.


Venninnene Borghild Aadland og Amalie Duesund skulle egentlig på et annet byttemarked frem til de så dette arrangementet på Facebook. De var fornøyde med plaggene de hadde sikret seg. Foto: Katrine Bjørnsen

Det var ikke bare Borghild Aadland og Amalie Duesund som var i ekstase over å finne seg gjenbruksskatter. Etter bare en time inn i arrangementet var flere av stativene nesten tomme.


Hele 525 plagg fikk nye eiere i løpet av dagen. Foto: Katrine Bjørnsen

Flere av de besøkende er bosatt rett ved Trikkehallen i Nordre Aker.


Siri Kjørstad Berseth og Anna Wold Rosholt synes det var en morsom måte å finne nye klesplagg på. Foto: Katrine Bjørnsen

— Jeg føler jo på en måte at det er gratis, sier Kjørstad Berseth. Wold Rosholt sier seg enig.

Jentene forteller at de liker svært godt at det skjer ting lokalt, men også at det er fokus på bærekraft som de mener er viktig i dagens samfunn. 


Det dukket opp flere mennesker underveis og det ble trangt om plassen. Foto: Katrine Bjørnsen

Frivillige som står på

I kafeen var det mulighet for å kjøpe nystekte vafler, kaffe, brus og mineralvann. For tredje året på rad stod Karen Baltzersen og Hanne Kildal for kafedriften. 

— Det er et kjempe godt tiltak partiet har satt i gang, forteller Kildal om bytte-eventet.

— Jeg er jo vokst opp og bor i bydelen. Så naturligvis ønsker jeg å hjelpe til der man kan for å skape glede og bygge på det gode fellesskapet, sier Baltzersen.


Karen Baltzersen og Hanne Kildal holdt vaffeljernet varmt. Foto: Katrine Bjørnsen

De begge forteller at de er vandt med dugnad og omtaler seg som “kafegjengen” med stolthet.

Styreleder i Miljøpartiet De Grønne, Tharan Fergus, skryter stort av de frivillige som hjelper til på arrangementet. Hun takker alle som har lyst til å være med å bidra, og for at de gjør det mulig å arrangere igjen og igjen.


Nylig folkevalgte til bydelsutvalget, Julie Myhre Barkenæs, var til stede sammen med Tharan Fergus. Begge hadde på seg klær de byttet til seg på forrige byttedag. Foto: Katrine Bjørnsen

Kan jeg, så kan du 

Rett på innsiden av lokalet hadde Hege Larsen fått tillatelse til å ha et lite salgshjørnet. Her solgte hun håndlagde toalettmapper til en billig pris. Toalettmappene har hun sydd med gjenbrukstekstiler fra tidligere bytte-events, men også fra andre loppe- og bruktmarkeder.

— Jeg ble så inspirert en gang jeg så på God Morgen Norge. Der var det en dame som snakket om at det å sy er mye enklere enn man tror. Kan jeg, kan du sa hun. Nå har jeg blitt helt hektet, sier Larsen.


En tidlig julegave eller kanskje bare unne seg selv noe. Hege Larsen hadde toalettmapper som passer for enhver smak. Foto: Katrine Bjørnsen.


Gjenbruk er med på å skape helt nye ting. Foto: Katrine Bjørnsen

Med blikket på klesindustrien

Flere av de involverte i Miljøpartiet De Grønne forteller om viktigheten av å rette oppmerksomheten mot klesindustrien. Styreleder Tharan Fergus forteller at arrangementet oppleves som et lite kinderegg av formål. 

— Vi får vært med å skape noe sosialt i nabolaget, men også sette fokus på det grønne skiftet. Vi ble fjerde største partiet i valget i år i bydelen med mange hundre medlemmer, så det er gøy å se at folk er opptatt av miljøet sånn som oss, sier hun.


Mari Bade var her for første gang sammen med Mayken og Mathea Ekstrøm. De to sistnevnte har vært med de tidligere gangene. Foto: Katrine Bjørnsen

Mayken Ekstrøm fortalte at hun hadde levert to fulle ikea bagger på fredagen.

— Barna vokser så fort så plutselig passer ikke ting lenger. Det at andre da kan få bruk for det vi ikke trenger og motsatt, gjør meg glad, sier hun.

Emneord: