Det har ligget tette skyer over Oslo de siste ukene. Foto: Eiril Nås Høistad

Kunstig dagslys mot mørk november

Synes du det har vært noen mørke uker i november? Det føles kanskje sånn hvert år, men i år har du faktisk rett.
Fredag, 8 desember, 2023 - 12:17

Så langt har Oslo fått elleve timer sol i november, sammenlignet med 20 timer i 2022. De siste fem årene har snittet ligget på 45,2 timer. 

Vakthavende meteorolog hos Meteorologisk institutt bekrefter det lave antallet soltimer, men forteller at det ikke er unormalt. Det kommer an på været vi får i november. Likevel, det har absolutt vært mørkt. 

Det er kjent for mange at vinteren kan være dempende på humøret, og man kan kjenne seg både tung og trøtt i vinterhalvåret. Men når går det over til en vinterdepresjon, og er det noe vi kan gjøre for å forebygge? 

Døgnrytmetrøbbel

Ståle Pallesen, professor og søvnforsker ved Universitetet i Bergen, forteller at det er en sammenheng mellom hvor mye lys vi ser i løpet av døgnet og hvordan vi har det. Spesielt på hvordan vi sover. 

– Lyset påvirker humøret vårt, og hvordan vi sover. Vår indre døgnrytme er litt lengre enn 24 timer. For å tilpasse seg bruker kroppen vår dagslyset. Når det blir mindre av det får vi ikke justert oss på samme måte, og vi blir gjerne trøttere på morgenen og bruker lengre tid på å falle i søvn, sier Pallesen.


Ståle Pallesen. Foto: Privat Foto: Privat

Vi trenger lys for å kontrollere døgnrytmen vår, og mørke novemberdager kan gjøre det vanskeligere for kroppen å henge med. Heldigvis er alt av dagslys til hjelp, selv om litt ekstra sol gjerne hjelper.

Det er helt normalt å merke forskjell på energinivået eller døgnrytmen fra sommer til vinter, og det betyr ikke at du har en vinterdepresjon. 

– Vi skiller mellom diagnosen vinterdepresjon og det vi kaller sub-SAD, som er en mildere variant. For å sette diagnosen vinterdepresjon må vi se at symptomene går veldig utover hvordan du fungerer, på jobb og sosialt, sier Pallesen.

Kunstig lys 

Kroppen registrerer lys gjennom øynene. De er heldigvis ikke så innmari kresne, og kan fint klare seg med en god lampe. En dagslyslampe måles i lux, som viser til hvor mye lys som treffer overflaten lampen lyser på. En god dagslyslampe burde ligge på 10 000 lux. 

– Vi ser gode resultater med lysterapi, der flere merker bedring allerede etter en uke. For best effekt bør lampen brukes om morgenen, i 30-40 minutter. Siden det er øynene som tar opp lyset må du sitte nære, og ikke se på alt mulig annet. 

Om du har en øyesykdom bør du sjekke med legen din før du tester lysterapi. Det samme gjelder om du har hatt maniske episoder. Ellers er det ingen kjente bivirkninger, i følge Pallesen.

Emneord: 
Tags: