Carina Sandberg jobber frivillig for Refugees Welcome To Norway - Søndre Nordstrand. Her står hun i lokalet på Hauketo. Foto: Selma Wold Magnussen

Lokalet skal rives: – Må kvitte oss med alt

Refugees Welcome To Norway - Søndre Nordstrand deler ut klær, sko og utstyr til hundre familier hver måned. Nå står de i fare for å måtte legge ned.
Torsdag, 23 november, 2023 - 14:57

Den frivillige organisasjonen Refugees Welcome To Norway – Søndre Nordstrand har holdt til i lånte lokaler på Hauketo siden 2015. Oslobygg har bestemt at lokalet skal rives, og de er nå avhengig av å finne et nytt for å kunne fortsette driften.

– Må kvitte oss med alt

Innen 1. februar må de være ute av bygget.

– Hvis vi ikke har en plass å være da, må vi kvitte oss med alt og legge ned. Dette går ut over de aller svakeste, de som ikke har råd til å kjøpe alt selv, sier frivillig Carina Sandberg.


Lokalet ligger langs Storåsveien på Hauketo. Det er trangt, gammelt og har så vidt strøm. Foto: Selma Wold Magnussen 

Hjelper hundre familier hver måned

Carina Sandberg forteller at organisasjonen hjelper omtrent hundre familier hver måned. 

– De som får klær og utstyr av oss er nyankomne flyktninger og de som har vært her en stund. Det er også noen nordmenn, sier Sandberg.

Hun legger til at særlig de nyankomne er desperate etter å få seg klær og utstyr til sesongen.

– De har lite med seg, noen har flyktet lenge og mistet ting på veien. Også etter at de har bosatt seg trenger de å fylle på med ting i huset sitt. Vi ser i tillegg mange barnefamilier med dårlig råd, forteller Sandberg.

Sjokkerte og satt ut

Sandberg har snakket med noen av dem som kommer for å hente klær og utstyr. 

– De jeg snakket med sist ble sjokkerte og satt ut av at vi kanskje må legge ned. Konsekvensene blir særlig følt av de som har barn, sier Sandberg.

Hun legger til at de kommer til å starte opp driften igjen, dersom de får nytt lokale på et senere tidspunkt.

Det offentlige må på banen

Audun Westad fra SV sitter i bydelsutvalget i Søndre Nordstrand. Han mener det vil være et stort tap for bydelen dersom tilbudet forsvinner.


Audun Westad sitter i bydelsutvalget i Søndre Nordstrand. Foto: Selma Wold Magnussen 

– Her må det offentlige på banen for å sikre at de har et lokale de kan være i, slik at de kan fortsette sin drift videre, sier Westad. 

Forslag til løsninger

Han forteller at det ble lagt inn forslag til løsninger under forrige møte i bydelsutvalget og at det vil komme konkrete forslag fra flere partier neste gang.

– Vi ser på formuleringer til dette nå. Det er vår visjon at dette skal gå greit innen tidsfristen de har fått på utflytting, sier Westad.

Westad mener at man bør kunne bruke lokaler eid av det offentlige i bydelen, og at det bør være muligheter der. 

– Sekundært kan man se om andre samarbeidspartnere kan hjelpe, hos stiftelser som ikke trenger å være like profittdrevet som det private. For eksempel hos OBOS, legger Westad til.

 

Emneord: