Nathalie Rose Celik-Nordström og Matija Klasic i kafeen på Bøler fritidsklubb. Foto: Noa Cecilie Sæther

Matija (13) er årets ungdomsmedvirker

Hvert år deler Ungdom og Fritid ut priser til prosjekter, fritidsklubber og ungdomsstyrer. I år gikk prisen for "Årets ungdomsmedvirker" til Matija Klasic (13) fra Bøler Fritidsklubb.
Tirsdag, 28 november, 2023 - 13:09

Matija Klasic (13) har jobbet frivillig i Bøler fritidsklubb i over ett år. Han jobber med en voksen i kafeen, der de blant annet lager mat og betjener kassen.

Det var teamleder ved klubben, Nathalie Rose Celik-Nordström, som nominerte Matija til prisen. 

– Vi har sett en såpass god stå-på-vilje til å jobbe frivillig. Han har jobbet i kiosken både på junioravdelingen og ungdomsavdelingen, som blir fire ganger i uka. Det skulle bare mangle at man gir litt ekstra oppmerksomhet til en som bidrar såpass mye, sier hun.


Matija Klasic er for øyeblikket den eneste frivillige på fritidsklubben. Foto: Noa Cecilie Sæther

– Felte noen tårer

Klasic er stolt over det han har fått til.

– Jeg ble veldig sjokka da jeg vant, fordi det kom som en overraskelse. Det føles bra, og jeg er stolt over å ha hjulpet folk og kommet så langt som jeg har gjort, forteller han.

Celik-Nordström og resten av personalgruppen mener at Klasic vil nå langt med den gode arbeidsmoralen han har.

– Jeg felte noen tårer da han skulle opp på scenen. Det betydde mye for meg at han fikk den oppmerksomheten, og den er veldig fortjent, sier hun.

Hverdagshelt

Celik-Nordström mener at det er viktig med ungdomsmedvirkning på fritidsklubbene. Mange har for eksempel ikke råd til gamingutstyret de ønsker, og kommer derfor til klubben med forslag. Da er det deres oppgave å legge til rette for ønskene til ungdommene, mener hun.

Ungdom og Fritids prisutdeling

Ungdom og Fritid er landsforeningen for fritidsklubber og ungdomshus i hele Norge.

Prisutdelingen deles inn i fire kategorier: årets fritidsklubb, ungdomsmedvirker, prosjekt og ærespris.

De fleste nomineres av foreldre eller ungdomsarbeiderne.

Juryen består av tre medlemmer av Ungdom og Fritids sentralstyre.

– Vi vil at ungdommene skal engasjere seg i sitt eget liv. Hvis ikke Matija og andre ungdommer brukte fritidsklubben, hadde ikke vi hatt en jobb. Derfor er det veldig viktig at de får være med på å bestemme, sier hun.

Magnus Tveten, nestleder i Ungdom og Fritids sentralstyre, forteller at ungdomsmedvirkningsprisen viser hvor viktige ungdommene er for arbeidet på fritidsklubbene. De er målgruppen, og det aller viktigste i fritidsklubbfeltet. I tillegg til de store, komplekse prosjektene, forsøker de også å trekke fram hverdagsheltene.

– Matija belyser en form for ungdomsmedvirkning som kanskje kan være lett å glemme. De vanlige, dagligdagse gjøremålene kan være like viktige for en ungdom. Matijas nominasjonstekst handlet om at han følte et eierskap til Bøler fritidsklubb, og ønsket å gi noe tilbake, og det hadde vi lyst til å belyse, forteller Tveten.

– Min andre familie

Klasic mener at det er viktig for unge å kunne komme til et sted der de har det bra og føler seg trygge.

– Fritidsklubben er som min andre familie. Det er et sted der jeg kjenner alle, og alltid er velkommen, forteller han.

Selv da han flyttet fra Oppsal til Romsås, fortsatte han å komme til Bøler fritidsklubb.

– Bøler ble alltid igjen, og betydde veldig mye for meg, sier han.

Etter juleferien skal Klasic slutte å jobbe på junioravdelingen for å få tid til andre aktiviteter, men han ønsker å hjelpe til på klubben så lenge som mulig. Når han blir eldre planlegger han også å søke jobb der.


Bøler fritidsklubb er 1000 kvm, fordelt på tre etasjer. Foto: Noa Cecilie Sæther