Butikksjef Milena Bratli på Norli Vinderen foreslår gjerne bøker for kundene sine. Foto: Henrik Kindingstad.

Med lyst til å lese

De yngre leser dårligere enn før. På Norli Vinderen anbefales spesielt én type lesestoff for å få unge til å lese.
Onsdag, 29 november, 2023 - 09:46


Selv om det ofte er lite tekst per side, kan manga og tegneserier være en god inngang til lesingen for unge. Foto: Henrik Kindingstad

Butikksjef Milena Bratli på Norli Vinderen, forteller at de har en del foreldre og besteforeldre som kommer og spør om råd, fordi at de har barn eller barnebarn som ikke liker å lese.

Da pleier hun alltid å anbefale tegneserier og manga.

– Det er en veldig fin vei inn i lesingen. Det er veldig mange besteforeldre som sier “nei, men det er så lite å lese, og det er jo nesten ikke noe tekst på siden,” men det er en fin måte å komme seg inn, sier Bratli.  

Når det gjelder studenter og personer i tjueårsalderen, sier Bratli at kvinner kjøper mest booktok-bøker, altså bøker som blir anbefalt på tiktok, mens menn gjerne kjøper selvhjelpsbøker på engelsk.

De siste årene har det kommet rapporter og bekymringsmeldinger om at spesielt den yngre garde er blitt dårligere til å lese.

Professor Espen Ytreberg ved universitetet i Oslo skrev til Khronos i januar 2023 at studentene hans hadde problemer med å lese og skrive lange og mer krevende tekster

I vår kom det frem fra PIRLS-undersøkelsen at norske 10-åringer leste dårligere i 2021 enn det de gjorde i 2016.

Det er usikkert hvorfor det er slik, men en av årsakene kan være dalende leselyst i befolkningen.

Den norske forleggerforening viser til rapporten Ipsos barn og unge 2021. Der står det at 57 % av barn og unge i alderen 8-19 år, svarer at hovedgrunnen til at de ikke leser bøker, er fordi det er kjedelig. 

Leselyst har også kommet på agendaen til regjeringen.

I Hurdalsplattformen skrev regjeringen at de ønsket å styrke litteraturformidlingen, der et av tiltakene skulle være en ny leselyst-strategi.


Butikksjef Milena Bratli forteller at hun merker at julen nærmer seg, blant annet ved økt salg av julebøker. Foto: Henrik Kindingstad

Denne styrkingen gjelder ikke bare formidlingen av barne- og ungdomslitteratur, men litteratur generelt.

Tilbake på Norli Vinderen forteller butikksjef Bratli at boksalget har tatt seg godt opp før jul, og at bøkene det selges mest av er nyheter.

I tillegg har salget også tatt seg opp på en mer overraskende sjanger:

– Det har tatt seg opp på salg av lokallitteratur, bøker om Oslomarka og sånt, sier Bratli.

 

Emneord: