Elisa Røtterud utviklet store svarte blemmer på fingrene etter en iskald fjelltur. Foto: privat.

Forventer å miste fingertuppene etter frostskade

Frostskader kan inntreffe selv de mest erfarne turgåere, med varige konsekvenser. Eventyreren Elisa Røtterud regner med å leve med to fingertupper mindre i nær fremtid.
Torsdag, 30 november, 2023 - 16:36

Når nettene blir lange og kulda setter inn i Nordmarka, er det en felle vi alle burde passe oss for: Frostskader. De oppstår når kroppen utsettes for sterk kulde, og når flere tar turen til marka i det gode, kalde skiføret, er det lurt å være oppmerksom på at de kan oppstå.

Eller, hvis man etter et par enheter på julebordet føler seg litt varm i trøya og tar turen hjem uten hansker.

For dersom huden blir kald nok, dannes det iskrystaller i huden, og da kan blodsirkulasjonen i dette området stoppe, noe som skader cellevevet. I verste fall kan dype frostskader lede til amputasjon. Dette står i Store Medisinske Leksikon

Fikk frostskader på fjelltur i Himalaya

Frostskader kan gi varige skader, men det er ikke sikkert du merker at forfrysningen oppstår med det første.


Elisa Rotterud fikk frostskader på en fjelltur i Himalaya. Foto: privat.

For dersom man går uten hansker, men er godt kledd ellers, kan man nemlig føle seg varm mens frostskaden oppstår. Ofte merker man ikke skaden før man kommer hjem, da den forfrossede huden får tilbake varmen. 

Dette opplevde eventyreren Elisa Røtterud på en fjelltur i Himalaya i fjor. En blanding av sterk vind, bitende kulde og mange høydemeter gjorde at hun forfrøs to av fingrene sine, selv om hun brukte votter. 

Men at frostskaden oppsto, merket hun ikke før etter at hun var tilbake i varmen.

– Jeg merket først skaden da jeg kom tilbake til camp for å hvile litt. Da merket jeg at fingrene var ømme og vonde, men tenkte ikke stort over det da. Kroppen pumpet vel av adrenalin, kan jeg tenke meg, skriver Røtterud på e-post.

Gradvis fikk fingertuppene blemmer, så fikk de en svart farge, forteller Røtterud. Nå er det mulig at fingertuppene faller av, skriver hun.

– De [på sykehuset] mener at fingertuppene vil råtne og falle av- og så vil de skrape restene. Denne prosessen skjer vel først om en måneds tid, tenker jeg? Jeg vet ikke stort ennå. Tiden vil vise.


En kald tur på byen kan være nok dersom man ikke er forsiktig. Foto: Helga Opsett, Pexels.

Røtteruds beste tips

Røtterud har lang erfaring med fjell og kulde, og hun har selv erfart konsekvensene av frostskader. Snart har hun to fingertupper mindre enn i fjor. 

Ekstremiteter som fingre og tær, og udekket hud er spesielt utsatt for skader når man er ute i kulda. Røtterud forteller at det er viktig med gode votter som varmer når det fryser til.

– Blir en fort kald på fingrene, så er det kjekt å ta med seg ekstra skift på turen. Og det gjelder selvsagt ikke bare votter: ullskift er alltid lurt: Trøye, buff og sokker. Votter er bedre enn hansker, synes jeg. Tova votter med Gore-Tex trekk, varmer, isolerer og beskytter. Store dunvotter er også kjekt å ha i topplokket på sekken, skriver hun på e-post til Journalen.

Videre forteller hun at det kan være lurt å bruke en skostørrelse større om vinteren. Da får du plass til ullsokker og fuktsperre.

– Mange blir kalde på føttene sine, så velg en skostørrelse større enn du normalt bruker. På langturer kjører jeg ullsokk og plastpose. Favorittposene mine er fra Vinmonopolet -de passer føttene mine perfekt, skriver hun.

Avslutningsvis forteller hun at buff eller balaklava er lurt å bruke for å varme ansiktet. Dersom det er virkelig kaldt, kan det være spesielt viktig for kvinner, som har en tynnere hudbarriere enn menn, forteller Røtterud.

– Jeg har tidligere fått frostskade i ansiktet også- og for oss kvinner som har en tynnere hudbarriere enn menn, er det viktig å beskytte seg. Bruk buff og Balaklava. Sistnevnte trender som bare det om dagen, men velg gjerne en i resirkulert fleece!

Frostskader etter aketur

Likevel må man ikke til Himalaya for å risikere forfrysning. En lengre tur til butikken uten hansker, kan i teorien være nok til å få frostskader. Så lenge temperaturen er under -0,55 grader, hudens frysepunkt, kan forfrysning skje.

I 2018 skrev NRK om David Paulsen, som fikk frostskader på en aketur i Hemsedal. Han skulle bruke en fartsmåler på mobilen for å måle farten på akingen, og han måtte bruke mobilen uten hansker for å få den til å funke, opplyste han til NRK. Og han merket ikke at skaden var skjedd før han var tilbake i varmen på hytta si. 

I likhet med Røtterud, utviklet Paulsen etterhvert også store blemmer på fingrene.

Emneord: