Alle gjestene på åpningsfesten ble invitert til å være med å male det som skal bli Nabohusets åpningsbilde. Foto: Mari Grinna Hagen

"Nabohuset" åpner dørene: – Noe som har manglet

Et nytt nærmiljølokale er åpnet på Holmlia senterområde.
Onsdag, 29 november, 2023 - 13:36

Nabohuset er en del av prosjektet “Bedre Bomiljø Holmlia senter” i Oslo Sør-satsingen i Bydel Søndre Nordstrand. Målet med prosjektet er et godt bomiljø, nye møteplasser og forbedrede utemiljøer. 


Bydelsdirektør Odd Rune Larsen takker alle som har bidratt til å få i gang Nabohuset. Foto: Mari Grinna Hagen

Lokalet er åpent tre dager i uken: mandag, tirsdag og torsdag fra klokken 12-15, og er ment å fungere som en møteplass for beboerne i området. Organisasjoner og enkeltpersoner har også muligheten til å låne lokalene gratis for egne møter og aktiviteter.

– Det er ikke til å legge skjul på at denne bydelen fortsatt har mange som sliter i hverdagen. Vi ser mange som mangler et nettverk, ikke klarer å fullføre skolen og som sliter med språkutfordringer. Her får folk muligheten til å bygge relasjoner, komme inn i aktiviteter og vise hva de kan, sier Bydelsdirektør i Søndre Nordstrand, Odd Rune Andersen. 

Tiltak mot trangboddhet

Bomiljøarbeider Magnus Ekholt-Fotland trekker frem behovet for et slikt sted, der folk kan samles uten å måtte bekymre seg for kostnader.


Det er hovedsakelig bomiljøarbeider Magnus Ekholt-Fotland som skal jobbe på Nabohuset. Foto: Mari Grinna Hagen

– Vi vet det er mange her som bor trangt og ikke inviterer folk hjem fordi de føler at de ikke har fint nok hus eller at det ikke er plass, sier han. 

Ekholt-Fotland forteller videre at de ønsker at beboerne skal lage aktiviteter der på frivillig basis, mens Nabohuset skal prøve å tilrettelegge med utstyr, som for eksempel hobbyting og mat til matlagingskurs. 

– Dette er et kjempefint initiativ. Det har vært behov for et slikt lokale og har vært noe som har manglet. Jeg ser frem til å bruke det, sier beboer på sameiet, Aesha Latif.

Låner lokalet

Lokalet tilhører Fjeldlund Boligsameie. Styreleder Per Christian Larsen synes prosjektet er en god idé for å utnytte lokalet som ikke har vært i bruk. 

Han forteller at de ikke har hatt midler til å forbedre lokalet selv, og låner det derfor ut under forutsetningen av at Nabohuset står for oppussingen.