Cabanel, Eve après la chute, 1863. Ikledd Evas drakt går man aldri av moten og blir foreviggjort som solnedgangen. Foto: Leo.jeje (CC BY 2.0 DEED Flickr)

Nakenhet, techno og Ung.no

Torsdag 26. oktober arrangerte Ostara Bar et techno basert konsept der man danser naken. Det er viktig for å fjerne skammen mener arrangør Sofia Su. På internett florerer det av tips til unge.
Tirsdag, 7 november, 2023 - 12:59

Unge og usikre

Et raskt søk på internett viser at unge er nysgjerrige på hvordan de kan føle seg mer komfortabel i sin egen kropp. På nettstedet Ung.no, en informasjonskanal for unge, er det mange som spør om hvordan man kan bli mer komfortabel naken. 

Ung.no svarer med at de kan øve. For eksempel stå foran speilet og si positive ting om kroppen sin, eller reflektere litt over at de nakne kroppene du ser i hverdagen ofte er retusjert og ikke realistisk. Kort sagt, si fine ting til deg selv, og stopp med sammenligningen til andre.


Maurice Denis, Bathers at Perros-Guirec (1912). Som ung tenker man ikke på seg selv som annerledes når man er naken. Hvor annerledes skal det være som voksen? Foto: JR P (CC BY-NC 2.0 DEED flickr)

RAW – Naken techno på Ostara


Daglig leder ved Ostara Bar, Sofia Su Foto: Sofia Su

Sofia Su, eier og daglig leder ved Ostara Bar i Oslo sentrum, mener det er viktig med eksponeringsterapi, og å finne ut hvor skammen kommer fra.

– Man kan starte med å dra på sånne eventer. Det å se flere nakne kropper og eksponere seg for mangfoldet, vil gjøre det lettere å føle at man ikke trenger å passe inn i noen definerte rammer. 

Hun mener også at denne skammen har vært normalen lenge, og fungerer nesten som en arvesynd.

– Du kan ha masse skam uten å være bevisst over det. Det bæres fra generasjon til generasjon. Og alle kjønn kjenner på skam, fordi det har blitt skapt forventninger til hvordan de skal se ut naken, mener Su. 

Postskriptum

Det er ikke lett å navigere nakenhet som ung, eller voksen. Kanskje man aldri vil være helt komfortabel med seg selv naken. Uansett er det å ikke tenke så mye på det, en god start. Og blir du stresset på naken techno, så kan du bare se for deg at alle i rommet har klær på.

Emneord: 
Tags: