På Raven Romsås kan man tydelig se at hobbyrommet blir tatt i bruk av de unge. Foto: Hanne Styve

Ny bok kan øke kunsttilbudet for unge

Leder ved fritidsklubben Raven Romsås tror boka vil lokke flere til hobbyrommet på klubben.
Mandag, 27 november, 2023 - 09:38

Prosjektet Kunstlab er en toårig kunstsatsning i bydel Grorud.

– Det var et ønske fra aktivitets- og kulturenheten å få økt kunsttilbudet som del av fritidstilbudet i bydelen. Det forteller prosjektleder, Rafael Eish. 

Boken ”99 problemer, men kunst er ikke et”, er en ny del av prosjektet. Den er resultatet av et ønske om å skape noe som vil overleve prosjektperioden. 

Tror det kan løse problemer

Eish peker på en rekke problemer som har stått i veien for å gjennomføre aktiviteter på at høyt kunstfaglig nivå. 

– Det vi ser er at det er lite kontortid blant de ansatte, så det er lite tid til å planlegge aktiviteter for de unge, forteller han.

I tillegg til dette, kan han fortelle at høy utskiftning av ansatte og varierende kunstkompetanse også har vært problematisk for kunsttilbudet. 

– Disse problemene har vi forsøkt å løse ved å lage en kunstbok som skal inspirere, og få barna i gang med å male eller å tegne.


I hobbyrommet på Raven Romsås, har de nok av utstyr til å leke seg med den nye boken. Foto: Hanne Styve

Boken er delt inn i seks hovedkategorier: tegning, maling, collage, skulptur og objekter, Klær og tekstil og bok og papir. Den har alt fra linjeportrett, som er en intuitiv og sjapp tegneøvelse, hvor du kun trenger en tusj og et ark. På andre siden av skalaen finner vi oppskriften på silketrykk eller linosnitt som krever en del utstyr.

Eish forteller at de har hatt to målgrupper i tankene når de har laget boken.

– Den henvender seg både til lederen, som kanskje ikke har kompetanse fra før, men den skal også fungere som et oppslagsverk for barna.

Mener flere kan ta del i kunsten

Boken skal deles ut til de tre fritidsklubbene i bydelen: Ammerudklubben, Raven Romsås og Kalbakkenklubben. 

Shuayb Mohammed er leder av fritidsklubben Raven Romsås. Der har Kunstlab tidligere arrangert malekurs. Mohammed kan fortelle at dette har vært spesielt populært blant juniorgruppa, som er barn mellom 5. og 7. trinn. 

– Det kan ha vært 50 unge innom hobbyrommet på en kveld. Så det har vært bra deltakelse alle gangene de har vært her, forteller han. 

Mohammed ser frem til å få boka inn i bokhyllene på klubben. 

– Når du har en oppskrift på noe, så kan du bli inspirert. Du kan finne noe du liker i boka og gjennomføre det. Så jeg tror det kan bidra til at flere tar del.


Mohammed viser frem hobbyrommet, som er et av mange aktivitetsrom på klubben. Foto: Hanne Styve

Mohammed mener at kunsten er viktig for barna. Han forteller at hobbyrommet av og til fungerer mer som et samtalerom. Mens barna tegner og maler oppstår det gode samtaler, både med de voksne, men også dem imellom, forteller han.

– Jeg henger opp noen bilder med vilje, for å senere kunne minne barna på den samtalen vi hadde mens de malte bildet. 

Emneord: