Nytt bakeri bringer fransk kultur til Skøyen

Boulgarie M har nylig åpnet for nye kunder langs Drammensveien. Bakeriets eier, Manuel Chovin, er klar for å ta på seg et nytt område i Oslo.
Tirsdag, 7 november, 2023 - 15:21


Manuel Chovin er mannen bak bakeriutsalget. Foto: Silje Pedersen Foto: Silje Pedersen

Bakeriutsalget åpnet sine første dører tilbake i 2016, på Ensjø. På den tiden jobbet Manuel Chovin (35) helt alene, hvor han jobbet hardt med å etablere bedriften og får å oppnå suksess. 

Etter å ha fullført masterutdanningen på prestisje kokkeskolen Les Compagnon du Devoir du Tour de France, flyttet franskmannen til Norge i 2008. Her startet han med å jobbe som baker, med et mål om å åpne egne kaféer. 

– Det var ikke enkelt for meg, da jeg var 28 og så etter et sted å kunne starte bakeriet. Ingen tok egentlig prosjektet mitt seriøst, men jeg var veldig heldig at noen ga meg sjansen til å åpne på Ensjø, forteller Chovin. 

Gjennom de siste årene har bakeriet på Ensjø vokst, til tross for noen vanskelige år med korona-restriksjoner. Sammen med et team av ansatte, har bedriften åpnet på to nye steder denne høsten, nemlig Åros og Skøyen. 

– Skøyen er mer som et mesterverk for meg, det er som min drøm om en kafé. Fargen, belysningen, etterbehandlingen, alt her er det jeg har drømt om som baker for lenge siden.

 

Kulturmøtet i Oslo


Eli er en Osloværing som setter særlig pris på å møte på fransk kultur i byen. Foto: Silje Pedersen Foto: Silje Pedersen

– Fransk kultur har veldig mye å bidra med, særlig når det gjelder mat.

Dette sier Eli Marøy (58), Hun bor i Oslo og jobber for tiden som arkitekt. Etter at mann og datter flyttet til Frankrike i forbindelse med jobb og skole, begynte Eli i år å studere fransk på en privatskole i byen.

Etter å ha reist mye mellom Norge og Frankrike for å besøke familien, har Eli fått større interesse i Frankrike, spesielt i språket. Hun mener det er sunt at vi lærer å kjenne på ulike kulturer, og synes det er kjempegøy at det blir etablert flere steder i Oslo hvor kulturmøter oppstår. 

– Det er alltid gøy å få utveksle kultur, som alltid er interessant. Da blir ikke folk fra andre land så fremmed for oss, vi blir litt kjent med det selv om vi er hjemme. Også blir vi nyggjerige på å kunne reiste dit og besøke andre kulturer, forteller hun. 

Selv om Eli ser mye likheter mellom norsk og fransk kultur, setter hun særlig pris på franskmennenes måte å møte mennesker på med høflighet.

– Der tror jeg vi har mye å lære i Norge. At man hilser og er tydelige på at man setter pris på hverandre, og at man har måter å gjøre det på. Det er en verdi i det som jeg synes vi kunne vært litt flinkere på, sier hun.

 

Bilder fra Boulangerie M Skøyen