Forfattere Tyra Teodora Tronstad og Kjersti Annesdatter Skomsvold introduseres til publikum av Victoria Fossum Kielland. Foto: Even Rugelsjøen Jørstad

Lokal hyllest på Østensjø

Østensjø litteraturfest ble avholdt på lørdag. Der var det et fullstappet program med innslag av lokale helter. – Veldig intimt, sier en besøkende.
Onsdag, 29 november, 2023 - 13:41

Det var et solid oppmøte da Østensjø litteraturfest fant sted på Deichmann Bøler. Quiz, litteraturinnslag og live musikk sto på planen som begynte med innslag fra 18.00 og utover.

Fellesnevneren for alle deltagende var at de hadde tilhørighet til Bydel Østensjø.

Dagsaktuell

Forfatter Kjersti Annesdatter Skomsvold gjorde sitt store gjennombrudd da hun utga «Jo fortere jeg går, jo mindre er jeg», tilbake i 2009. Nå er hun aktuell med boken “Syke søster” som kom ut tidligere i år.

Denne ble tema for samtalen hun hadde med forfatterkollega Tyra Teodora Tronstad på Østensjø Litteraturfest. I samtalen mimret Skomsvold også tilbake til minner fra sin tidlige oppvekst på Bøler.

Senere i samtalen kom det frem at Skomsvold og Tronstad ikke bare var forfatterkollegaer, men også naboer på Bøler.


Tyra Teodora Tronstad i samtale med forfatter Kjersti Annesdatter Skomsvold. Foto: Even Rugelsjøen Jørstad

Quizdebut

For folk flest er nok Torstein Bae mest kjent som panelekspert, da han har vært fast inventar på NRKs sjakksendinger i en årrekke.

Lørdag tok imidlertidig Baes karriere en ny vending, da han gjorde sin debut som quizmaster. Quizen han selv sto for, var utelukkende basert på nisje Østensjøbaserte fakta som for enhver utenforstående kun ble ren gjetning.


Deltagerne spisset ørene da Torstein Bae leste opp spørsmålene. Foto: Even Rugelsjøen Jørstad

Mange kastet seg rundt for å delta i østensjøquizen. En av disse var ingen ringere enn Oslos avgåtte ordfører Marianne Borgen, som selv bor i bydelen.

Det stjernespekkede laget bestående av Skomsvold, Hartberg og Borgen, i tillegg til Jørgen Modalsli, Olve Sande og Espen Unneberg gikk tilslutt av med seieren. De kunne dermed krone seg med den gjeve tittelen vinnere av Torstein Baes Østensjøquiz.


Jørgen Modalsli, Flu Hartberg, Marianne Borgen, Olve Sande, Kjersti Skomsvold og Espen B.Unneberg i ivrig diskusjon under quizen. Foto: Even Rugelsjøen Jørstad

– Veldig intimt

Katrin Wilde-Sampaio, Anke Muller og Catriona Shine var blant de oppmøte på Deichmann Bøler.

– Det er gøy. Veldig intimt og hyggelig å møte så mange lokale.

De sier seg godt fornøyd med en tredjeplass på quizen.

– Det er første gangen vi er her. Det var mange sterke lag så vi er fornøyd med hvordan vi gjorde det.


Katrin Wilde-Sampaio Anke Muller og Catriona Shine synes det var trivelig på Østensjø litteraturfest Foto: Even Rugelsjøen Jørstad

Østensjøeksport

Flu Hartberg er en anerkjent tegneserieskaper som har gjort en rekke illustrasjoner for blant annet Dagbladet. Sammen med tegneserieredaktør Lasse Espe fikk vi et innblikk i Hartbergs tankeprosess i arbeidet med illustrasjonene, i tillegg til gøyale historier fra oppveksten på en prestegård i Biri.

Hartberg flyttet til Østensjø da han var ni år gammel.


Tegneserieredaktør Lappe Espe lytter til tegnerserieskaper Flu Hartberg. Foto: Even Rugelsjøen Jørstad

Unge lovende

Kvelden ble avsluttet med opptreden av det lokale rock- og bluesbandet Monazite. Med Manon Sagedahl på bass, Bendik Stene på trommer og Vokalist Sivert Martinus Kjos fikk de folk opp fra stolene, og serverte en forrykende forestilling.


Det lokale bandet Monazite avsluttet kvelden på Deichman Bøler. Foto: Even Rugelsjøen Jørstad

Påfallende

Victoria Fossum Kielland var arrangementansvarlig og konferansier på kvelden. Hun er tydelig på hva som er hensikten med arrangementet.

– Det er en lokal hyllest til at det bor så mange kunstnere og kulturfolk i bydelen. Det er påfallende hvor mange kulturpersonligheter som holder til på Østensjø og det er naturlig å trekke det inn i biblioteket.

Hun syntes særlig quizen med Torstein Bae funket veldig bra.

– Det burde bli et årlig innslag, uttaler hun smilende.

Tags: