Per Kristian Kivle tar i mot ungdommer på kjøkkenet sitt. Foto: Ragnhild Kallestad.

På denne kaféen samles Holmlia

"Kafé på dagtid" har blitt et møtepunkt for flere generasjoner.
Torsdag, 2 november, 2023 - 10:55

Hver tirsdag og torsdag samles lokale for å spise lunsj på Forandringshuset på Holmlia. Maten de får servert, er det ungdommer som står for.

–  Vi ønsker å gi folk matgleden.

Det sier Per Kristian Kivle, kokk på Forandringshuset. 

Sammen med Linn Evensen, daglig leder, startet de “Kafé på dagtid” våren 2022. Her kan ungdommer som trenger et avbrekk fra skolehverdagen lære å lage og servere egen mat. 


Kaféen på Forandringshuset har blitt et møtepunkt for mange holmlianere. Foto: Ragnhild Kallestad.

En rolig oppstart

Kafélokalene har ikke alltid vært like folksomme som i dag. I oppstarten gikk det tregt.  

– Hadde vi fire gjester en dag, hadde vi mange. Vi kunne gå dager uten gjester. Men så begynte ordet å spre seg. 

Den lokale helsestasjonen hadde ikke plass til å arrangere barseltreff i egne lokaler. Dermed begynte flere barselgrupper å samles på kaféen.

– Sånn som de som sitter der borte, sier han og peker bort på bordet ved siden av, hvor fem nybakte mødre sitter med baby i fanget. 


Flere barselgrupper møtes jevnlig til lunsj på kaféen. Foto: Ragnhild Kallestad

– Og så er det mange pensjonister som møtes. De er veldig ivrige. Vi ønsker jo å være et slags nabolagshus.

En møteplass for naboer

Dagens meny består av bruschetta med pesto, ulike varianter av omelett med salat og brød til middag, etterfulgt av sagogrynspudding til dessert - alt til en pris på 110 kr. 

– En veldig hyggelig pris, mener Kivle. 

Det vil Eivind Steen si seg enig. Sammen med Runa Riksaasen treffer han jevnaldrende på Kafé på dagtid hver tirsdag. 

–  Jeg kaller oss for «gjengen», sier Eivind. 

–  Og jeg kaller oss «gamlingene», sier Runa. 


Runa Riksaasen og Eivind Steen venter på resten av vennegjengen. De spiser lunsj sammen hver tirsdag. Foto: Ragnhild Kallestad.

De to naboene skryter av maten som blir servert.

–  Det er jo eksklusivt med treretters lunsj. Det er alltid vellaget og spennende, forteller Riksaasen.

Begge har fått med seg at det har blitt gjort flere tiltak for å gi ungdommer i bydelen mer arbeidserfaring. 

–  Er det noe som er viktig i disse dager, så er det å ha noe på CV-en sin. Her får de yrkeserfaring, og nettopp derfor er dette så flott, sier Riksaasen og fortsetter:

–  Det er veldig mye bra som skjer på Holmlia, skjønner du. 

Magisk engasjement

Kivle opplever at både Kafé på dagtid og Forandringshuset har fått en betydning for folk i bydelen.

– Flere kommer hit og er litt prøvende i begynnelsen, men så forstår de at dette er et godt sted å være. 

Han mener det er noe unikt med engasjementet som viser seg på Forandringshuset, men også på Holmlia. 

– Det er nesten noe magisk over det. Alle har et ønske om at Holmlia skal være et bra sted. Ja, det er mange gode krefter her ute. 

Emneord: