På Sagene vil de sende ungdommene i jobb for å forhindre at de ender gatelangs. Foto: Erlend Grov Statle

Politikerne skaffer jobb til ungdommene på Sagene

– Farlig om folk ender opp uten nok å gjøre, sier leder av Oppvekst- og velferdskomitéen
Tirsdag, 7 november, 2023 - 11:09

I august økte antall anmeldelser i Oslo der siktete eller mistenkte var mellom ti og sytten år med nesten 47 prosent, ifølge Avisa Oslo. På bydel Sagene beskriver en analyse av Oslo politidistrikt et bydelsbilde med flere farevarsler for hva som kan skape problemer i ungdomsmiljøet. 

Selv om det er en lav andel levekårsproblematikk er dette en bydel der mange familiehusholdninger har lav inntekt. Det er også veldig mange blokker på Sagene (særlig på Bjølsen), og bydelen har de tredje dyreste blokkprisene per kvadratmeter i Oslo, ifølge statistikk fra Oslo kommune. Dette kan være med på å lage sosiale og økonomisk forskjeller i bydelen, som særlig kan gå ut over ungdommene.

Leder av Oppvekst- og velferdskomitéen på Sagene, Jonas Finnanger (SV), forteller i intervju med Journalen om et stort sett godt ungdomsmiljø, men at det skapes utfordringer på grunn av økonomiske forskjeller og høye boligpriser:

– Når man bor smått og trangt må man nødvendigvis ut for å ha noe å gjøre. Når tilbudene ute koster penger som noen ikke har, ender ungdommene gatelangs isteden, sier Finnanger.


Oppvekst- og velferdskomitéen leder, Jonas Finnanger (SV), vil sende ungdommene på Sagene i jobb for å forhindre at de ender gatelangs. Han fratro for øvrig fra stillingen 2. november på grunn av skiftet etter valget.  Foto: Erlend Grov Statle

Tilbud for jobb til unge året rundt.

På sagene har de det siste året kommet med flere tiltak for å holde ungdommene i aktivitet. Det har blitt åpnet flere populære fritidsklubber, og Finnanger forteller om en stor støtte til idrettslagene med blant annet betalinger av kontingenter familier ikke har råd til.

Den nyeste satsingen er imidlertidig å få ungdommene ut i jobb. Et vellykket sommerjobbstilbud går nå over til å bli et helårstilbud.

–  I samarbeid med byrådet og kommunen, men også private bedrifter vil vi nå utvidet tiltaket slik at ungdommer kan få tilleggsarbeid året rundt. Dette er et tilbud som er veldig populært, ikke bare blant de med dårlig råd, sier Finnanger.

Han påpeker altså at tilbudet ikke bare de med dårlige økonomiske levekår, men for alle:

–  Prosjektet er ikke et nødhjelpstilbud for de som er fattige. Tilbudet er for alle som vil ta del i det, og dette er viktig slik at det ikke blir stigmatiserende for noen.

– Det er bra med jobb for ungdom. Det er ingenting som er farligere enn folk som kjeder seg og ikke har nok å gjøre, påpeker han.

Tilbud om gratis utleie på BUA:


Thorstein Myhrer fra BUA Sagene elsker å høre på folks forellinger på skiturer. Foto: Erlend Grov Statle

Skiutstyr er noe som ofte kan være dyrt for barnefamilier. BUA er en nasjonal organisasjon som leier ut gratis skiutstyr, og har mer enn 200 utstyrsordninger i Norge.

Utleie og aktivitetsansvarlig på BUA Sagene, Torstein Svenneby Myhrer sier de i fjor satset stort med 100 000 kr på nytt utstyr. Han vil at BUA skal være med på å redusere sosiale ulikheter i bydelen:

– Det viktigste med BUA er at vi skal være bærekraftige og redusere sosiale ulikheter. Vi vil være med på å gi alle muligheten til å være i sosial aktivitet.

– Denne bydelen er preget av mange med god utdanning som sitter fint i det, men også folk som ikke gjør det. Da er det viktig å utjevne disse forskjellene, understreker han.


Noe av utstyret på BUA . Her på Sagene har de også en populær snekringsstasjon der ungdommer ofte kommer innom. Foto: Erlend Grov Statle

Selv om han er fornøyd med støtten fra kommunen og politikerne, har de nå en lokasjonskrise. De må nemlig flytte BUA opp til trange kontorlokaler grunnet kommunens vedtak om å bruke lokalet til skuterparkering isteden.

Finnanger syns situasjonen er uheldig:

– Dette er helt krise. Sånn skal det ikke være. Her må politikerne i bydelen finne en løsning slik at BUA får nye lokaler.

Finnanger poengterer avslutningsvis at politikken rundt ungdom ikke konkret burde handle om å forebygge kriminalitet:

– Fokuset for meg er at vi ikke skal ha tiltak for å nødvendigvis forebygge kriminalitet, men tiltak for at ungdommene skal ha det fint.

 

Emneord: