TekstLab ble etablert i 2008 og er en utviklingsarena som jobber for et mer mangfoldig kunst- og kulturliv. Foto: Julie Monica Borgen

Scratch: Fra idé til scene

Denne høsten har TekstLab omgjort Gamle Munch til et felles kunst-og kulturhus. Scratch forestillingene, som arrangeres en gang i måneden, er en work in progress scene for unge som har en idé de vil utvikle.
Torsdag, 30 november, 2023 - 18:24

Scratch-konseptet, som startet for omtrent 10 år siden, har vist seg å være en mulighet for ungdommen til å utforske, prøve ut ideer, og møte likesinnede. Nå har TekstLab sammen med aktører fra nabolaget, skapt et kunst- og kulturhus på Gamle Munch fra 25.oktober til 17.desember.


Gamle Munch fylles med over 100 events på 50 dager. Foto: Julie Monica Borgen

Ordet «scratch» kommer fra engelsk og betyr helt på begynnelsen, noe som gjenspeiler det å jobbe fra bunnen av. Kunstnerisk og daglig leder i TekstLab, Shanti Brahmachari, forklarer at det ikke handler om å levere et ferdig produkt, men å skape et utgangspunkt for videre utforskning og utvikling. 


Shanti Brahmachari delte innsikt i hvordan Scratch-konseptet har blitt en plattform for ungdommens kreativitet. Foto: Julie Monica Borgen

– Det på scratch har vært helt fantastisk, i den forstand at det gir barn og ungdom en mulighet til å uttrykke seg på sine egne premisser. Ideen er at prosessen står sentralt, sier Brahmachari

Sara Miccaela dukket for første gang opp på scratch, og fikk utforske det å stå på en scene. I det siste har hun satset mer og mer på kunsten, og hun har planer om å søke seg inn på kunsthøgskolen. 


Inspirasjonen til Sara Miccaela kommer fra hva hun ser, og hva hun opplever. Foto: Julie Monica Borgen

– Gjennom oppveksten var jeg veldig rolig og stille, så jeg var aldri noe flink til å snakke om følelsene mine. Kunsten var den måten jeg kunne uttrykke meg selv på, forteller Sara. 


Muhammed fikk med publikum til å stå og danse når han opptrådte. Foto: Julie Monica Borgen

Det har blitt et fristed for unge kunstnere, et sted hvor de kan uttrykke seg på egne betingelser. I tillegg har det vært en inngangsport til andre muligheter.

– TekstLab har ikke bare vært et lavterskeltilbud, men også en vei inn i talentprogrammet vårt. Der kan man jobbe i prøverom over lengre tid, sier Brahmachari.


Scratch gir deltakerne friheten til å eksperimentere og velge elementer fra veiledningen som passer deres uttrykk. Foto: Julie Monica Borgen

 

Emneord: