Seilbåten som fullt fungerende hjem nede på Aker Brygge Marina. Foto: Privat

Seilbåt framfor studentbolig

20 år gamle Kevin Makedonski har valgt å bo i seilbåt istedenfor kollektiv. Det angrer han ikke på.
Fredag, 24 november, 2023 - 13:46

Etter å ha kommet inn på innovasjon, markedsføring og ledelse på NLA høgskolen, var jakten på bolig i Oslo i gang. Siden barndommen har det alltid vært en drøm å bo på sjøen. Som ny student fant Makedonski fort ut at det ikke ville lønne seg med hybel eller kollektiv i Oslo. Derfor valgte han å fylle barndomsdrømmen og flytte inn i en seilbåt på Aker Brygge Marina. Det for en brøkdel av leieprisen på studentboliger.


Seilbåten betsår av tre soverom, stue, kjøkken og to bad. Foto: Privat

Makedonski mener at det er flere fordeler med å bo seilbåt framfor kollektiv eller studentbolig.

- Det er mye billigere å bo i båt. For under halvparten av en gjennomsnittsleilighet i Oslo kan jeg bo på Aker brygge. Samtidig som det er billig er det veldig givende, jeg kan ta med leiligheten hvor enn jeg vil i verden.

Med å bo så sentralt i Oslo har Makedonski gåavstand til det meste, inkludert skole.

Siden innflyttingen har han lært mye. Samtidig som det er mange fordeler med å bo i båt er det mye ansvar og jobb, Makedonski mener det ikke er for alle.

- Du lever mye mer minimalt og med naturen og det må man tåle. Det verste med båt må være å komme seg fram og tilbake på brygga når det regner.


Den fornøyde seilbåteieren Kevin Makedonski. Bildet er fra sommeren 2023. Foto: Privat

Gode naboer

Hyggelige naboer og det gode samfunnet var det som overasket mest etter innflyttingen, forteller Makedonski. Piren på Aker Brygge Marina er 100 meter lang og har 180 båtplasser. Samfunnet består av folk i alle aldersgrupper og livssituasjoner. Du finner alt fra barnefamilier til studenter og dette er med på å skape et varmt miljø for beboerne.

- Jeg blir ofte invitert på vin hos naboene, det synes jeg er veldig hyggelig. Jeg er utrolig takknemlig for de gode naboene, sier Makedonski.

Brygga Bar holder åpent alle onsdager i vinterhalvåret. Det er et sosialt sted for beboerne hvor de kan tilbringe dagen i felleskap med naboene.

Familie

Makedonki trives med å bo på båten, men hvis det er noe han savner er det familien i Rælingen. Hans mor Tina Makedoski liker å komme ofte på besøk nå som han ikke bor hjemme lenger. 

- Jeg prøver å komme på besøk minst en gang i uka og jeg elsker å tilbringe helgene i båten sammen med gutten min, sier hun.

Hun er stolt over sønnen for valget han har tatt og mener at det er et økonomisk godt valg.

- Det er bra at han invisterer pengene sine i en båt som han kan ha i mange år framover. Her kan han lage masse gode minner, samtidig som han sparer penger. Det er mye bedre enn hvis han skal betale flere tusen kroner i leie på en studentbolig, sier hun.

Tina Makedosnki har støttet sønnen gjennom hele prosessen og håper på at andre foreldre hjelper barna med å gjøre det samme. 

Ikke kaldt

- Reaksjonen er alltid den samme når folk får høre at jeg bor i båt. Oi, er det ikke kaldt?

En tanke mange har med det å bo i båt er frykten for kulde. Men, med vedovn og elektrisitet er temperaturen inne på båten ikke noe annerledes enn et vanlig hjem. Makedonski påpeker at det er varmt og godt selv på de kaldeste vinterdagene.


Den nye vedovnen i båten brukes for å varme opp båten på de ekstra kalde dagene. Foto: Privat


Fra første snøfall i år. Foto: Privat

 

Emneord: 
Tags: