Spøker for lavterskeltilbudet i nye Tøyen Bad

Idretten lever i en plasthall i Tøyenparken. Snart kan det være over.
Tirsdag, 7 november, 2023 - 15:53

Midt i mellom bydel Gamle Oslo og bydel Grünerløkka, ligger Tøyen Arena, en flerbrukshall styrt av Tøyen Sportsklubb. Hallen er en midlertidig løsning fram til en ny idrettshall i Tøyen Bad står klar. Daglig leder i klubben, Sindre Andresen, håper at flerbrukshallen på sirkustomta kan bli en permanent løsning.

– Vi har aktivitet her hver dag. På dagtid leies eller lånes hallen ut til sosiale og lokale aktiviteter. Fra klokken fire er det litt forskjellige tilbud, som allidrett, basket, styrketrening, åpen hall, karate og bordtennis. Vi har i snitt litt i underkant av tusen besøkende på ettermiddagsaktiviteter mandag til fredag.

Klubben ble startet i 2015 med et ønske om å få en idrettshall til nabolagene i området. I 2019 kom flerbrukshallen i Tøyenparken. 


Ettermiddagsaktivitetene er godt besøkt i Tøyen Arena. Foto: Øystein Olsen Amdam

Spøker for dagtidstilbudet

På dagtid har Tøyen Arena 30 barnehager og to aktivitetsskoler ukentlig på trening, helt gratis. Dette er i samarbeid med bymiljøetaten. I tillegg leier lokale skoler, Fontenehuset, Frelsesarmeen, Aktiv på dagtid og så videre, halltid for en billig penge. 

Andresen forteller at han får signaler fra kommunen om at det tilbudet de har på dagtid ikke vil bli videreført i den nye hallen. Det vil i så fall bety at Fyrlyset, barnehagene og de andre treningstilbudene må finne andre løsninger. 

– Målet vårt var hele tiden å gi et lavterskeltilbud til folka i bydelene her. Området ligger i landets fattigste nabolag, og mange faller utenfor det tilbudet idretten ellers har. Vi ville inn og være det tilbudet som traff resten. Folk vil være i aktivitet, men de trenger et sted å være det, der de føler seg vel, får et miljø og har råd til å gå. 

Idrettsklubben har vært en av pådriverne for en ny idrettshall i området, men er ambivalent til at all drift skal flyttes opp i det nye bygget. 

– Vi ser for oss at det blir en annen type aktivitet der oppe. Både fordi det er et signaturbygg som flere ønsker seg plass i og i tillegg vil det være aktiviteter på huset ikke alle har råd til, selv om de skal på trening i hallen. Noe av det tilbudet vi har nå vil det nok ikke være plass til.

Og det er nettopp den aktiviteten som kanskje har vært den viktigste for sportsklubben i Tøyen Arena. 

– Nede i den midlertidige hallen får du deg en gratis kaffe eller te og kan være med på det du vil. Vi har et åpent tilbud for en billig penge, hvor målet er å bygge community og bli kjent med naboene. Det tror vi kan bli annerledes i en ny type hall der det er felles kantine med badet og hallen kun blir brukt til å trene og gå rett hjem.


Flere ungdom kommer på trening i hallen. Foto: Øystein Olsen Amdam

Andresen mener Oslo trenger begge flatene. 

– Det er klart vi trenger hallen. Samtidig trenger vi basseng for å lære folk å svømme, både voksne og barn. Men for de som ikke trenger å gå i badstu og jaccuzi etter trening, og bare vil ha et sted å røre litt på seg og treffe nabolaget, er plasthallen her nede akkurat passe. 

Men skal hallen stå forteller Andresen at det trengs noen oppgraderinger.

– Det regner inn her når det står på skikkelig utendørs. Da løper vi rundt med bøtter. I tillegg er lyden alt for høy, så noen murvegger, skikkelige skillevegger og god lydisolering er et must, men det er sånt som kan ordnes med litt politisk godvilje og handlekraft. Vi har besøkstallene til å backe en slik investering.

 

Politikerne er positive

Både Gamle Oslo og på Grünerløkka er enige om å be Byrådet om å beholde hallen på sirkustomta. En av pådriverne for forslaget i bydel Grünerløkka er Rødt Grünerløkka. Miriam Mardan sitter som Rødts representant i Bydelsutvalget. 

– Vi ser behovet for to flerbrukshaller i området. Det er stor befolkningsvekst, og store barnefamilier som trenger et sted å utfolde seg. Idretten og skolene trenger mer kapasitet, og det får den ikke om flerbrukshallen ikke får stå. 


Rødt Grünerløkkas Miriam Mardan. Foto: Privat

Sirkustomta som flerbrukshallen står på har tidligere vært brukt til parkeringsplasser. Mardan vet ikke om noen andre planer for bruk av tomta, utenom midlertidige løsninger som uteservering eller nye parkeringsplasser. 

– For fellesskapet virker det å få en permanent hall der som den beste løsningen. 

 

 

Vi har foreløpig ikke fått svar på henvendelsen vår til Oslo Kommune om bruken av den nye idrettshallen i Tøyen Bad.

 

Emneord: