Frida Leanne Rogn (18) og Vemund Førisdal (14) er vinnerne av Nordre Aker Talentpris 2023. Foto: Serina G. Thorsen

Talentene vant 20.000 kroner

Vemund Førisdal (14) og Frida Leanne Rogn (18) fikk søndag 26. november tildelt hver sin talentpris i Nordberg kirke.
Onsdag, 29 november, 2023 - 15:15

Nordre Aker musikk- og kulturutvalg (NAMK) har delt ut Nordre Aker Talentpris årlig siden 2016.

Ifølge leder av NAMK, Hege Ramm, er intensjonen bak talentkonkurransen å oppmuntre ungdom i bydelen til å fortsette med sine interesser og å hjelpe dem med å realisere sine kunstneriske mål. Talentene omfattet i konkurransen er innen musikk, dans og teater. 

I 2017, 2018 og 2019 ble det kun valgt én vinner av talentprisen. I de andre årene har derimot to vinnere blitt utkåret. 

I år er prisene tildelt det unge obo-talentet Vemund Førisdal og den ambisiøse cellisten Frida Leanne Rogn. Begge er tilknyttet Barratt Due Musikkinstitutt. 

Musikerne tar imot hver sin pris i Nordberg kirke søndag 26. november. De vant 10 000 kroner hver.

Uvanlig ung vinner


Styremedlem i NAMK, Øyvin Tjore, overrekker prisen til Vemund Førisdal. Foto: Serina G. Thorsen

Den 14 år gamle oboisten Vemund Førisdal ble oppringt av juryen etter en orkesterøvelse. Da fikk han beskjeden om at han er vinner av talentprisen. 

– Jeg ble veldig glad og litt overrasket, forteller Førisdal.

Hvorfor ble du overrasket?

– Jeg trodde ikke at jeg skulle vinne. Det er ikke så vanlig at vinneren er så ung, forklarer Førisdal.

Fiolinisten Gustav Rørmark var like gammel som Førisdal da han mottok prisen i 2016. Førisdal og Rørmark er dermed de to yngste prisvinnerne i Nordre Aker Talentpris sin historie. 

Talentprisens jury består ifølge Ramm av kvalifiserte fagdommere. Juryens begrunnelse av Førisdals seier lyder slik:

“Hans dedikasjon og engasjement for oboen er virkelig imponerende, spesielt med tanke på den omfattende og varierte musikalske reisen han allerede har hatt i en så ung alder.”

Førisdal opplever at familien hans utgjør gode støttespillere. Han er oppvokst i en musikerfamilie, og har selv spilt obo siden han var seks år gammel. Ved prisutdelingen i Nordberg kirke sitter mor, bror og besteforeldre blant publikum. 

Førisdal fremfører to musikkstykke ved prisutdelingen: Bellinis Oboe Concerto og julestykket Mitt hjerte alltid vanker.

Villig til å reise langt for rett instrument

Førisdal har en plan for hvordan han vil bruke prispengene. 

– Jeg vil kjøpe min egen obo. Antakeligvis må jeg reise til Tyskland eller Frankrike. Det er der de beste forhandlerne er. Men først skal jeg se på noen her i Norge.

Førisdal forteller at oboen han bruker nå er en han låner, og at dette er vanlig. Han er takknemlig for at prispengene kan hjelpe ham med å kjøpe sin egen obo. Instrumentet er nemlig svært dyrt.

– Prisen på en god obo ligger på rundt 100.000 kroner. Jeg ønsker å kjøpe en til mellom 115.000 og 120.000 kroner, sier Førisdal.

Fra gård i Valdres til prestisjeskole i London


Frida Leanne Rogn hastet fra egen konsert for å rekke prisutdelingen. Foto: Serina G. Thorsen 

Den 18 år gamle cellisten Frida Leanne Rogn er oppvokst på en gård i Valdres, hvor hun er odelsjente. 

Da hun var 16 år gammel flyttet hun alene til Oslo for å satse på musikken. Hun begynte på talentlinjen ved Edvard Munch videregående skole. 

– Det har gått greit. Hun er veldig selvstendig, forteller den stolte faren hennes, Ketil Rogn Hamre. 

I disse dager går Rogn sisteåret på videregående skole, og søker seg til høyere utdanning. 

– Det er Royal Academy of Music i London som er førstevalget mitt, forteller Rogn. 

Snart skal hun til London for å prøvespille.

Spennende søknadsprosess

Når Rogn ankommer Nordberg kirke, kommer hun rett fra en huskonsert. Hun forteller at hun har gledet seg til å opptre ved prisutdelingen og var glad og lettet over å motta prisen.

– Når jeg har søkt på noe slikt, har jeg det i bakhodet hele tiden og lurer på hvordan det vil gå, utdyper Rogn.

I søknaden til Nordre Aker talentpris, skrev Rogn at hun søker til høyskoler og at hun trenger de rette strengene til celloen.

– Musikk er det jeg brenner for, og det er viktig for meg å få fortsette med musikken. Da er jeg avhengig av blant annet god undervisning.

Rogn forteller at hun, i tillegg til å kjøpe nye strenger til celloen, ønsker å bruke prispengene på undervisning fra eksterne lærere.

Hun er særlig interessert i å lære av engelske Josephine Night og tyske Johannes Moser. Disse tar seg godt betalt, forteller Rogn.

Juryen begrunner Rogns seier slik:

“Hennes musikalske prestasjoner, fra deltakelse i Unge Talenter-programmet ved Barratt Due Musikkinstitutt til solistopptredener og vunne priser, vitner om et ekstraordinært talent og enestående innsats. Hennes engasjement og lidenskap for musikken fortjener absolutt anerkjennelse og støtte”

Stas å spille ved prisutdelingen

Rogns familiemedlemmer har denne dagen reist fra Valdres for å se Rogn opptre ved prisutdelingen. Sammen opptar de en kirkebenk. 

– Jeg synes at det er stas å spille. Kirken er fin og publikummet er fint. Det var en koselig opplevelse, sier Rogn og smiler etter opptredenen sin av Haydns Cello d-dur i første sats.

Emneord: