Demonstrerer: – Tålmodigheten begynner å renne ut

Frilanstolkene markerer sin frustrasjon og krever handling fra Stortinget og NAV, for å bedre sine lønns- og arbeidsvilkår.

Frilanstolkene demonstrerer utenfor Stortinget
Frilanstolkene krever handling nå. Foto: Catherine Marie Nerrant

27. november samlet en gruppe frilanstolker og brukere seg utenfor Stortinget for å sette fokus på de utfordrende arbeidsvilkårene de står ovenfor.

Blant deltakerne av demonstrasjonen var Anne-Line L. Kirste, en aktiv bruker av tolketjenester. Hun delte bekymringer om konsekvensene av dårlige lønnsvilkår for frilantolkene. 

Anne-Line L. Kirste
Anne-Line L. Kirste er avhengig av tolk, og deltar på demonstrasjonen for å støtte frilanstolkene i aksjonen. Foto: Sara Susanne Jacobsen

– NAV er ekstremt avhengig av frilanstolkene, og de kan ikke fortsette med sosial dumping av dem. De siste årene har flere frilantolker sluttet eller vurdert å slutte på grunn av dårlige lønnsvilkår, og det påvirker døves deltakelse i samfunnet, sa Kirste. 

Demonstrasjon for bedre tolkevilkår

Den stille demonstrasjonen hadde som mål å rette oppmerksomheten mot utfordringene tolkene møter, samtidig som de tok hensyn til hvordan dårlige arbeidsvilkår påvirker brukerne.

 – Vi trenger ikke tolk bare på skole og jobb, men også ved begravelser, sykehusbesøk, legekonsultasjoner, politiske møter, foreldremøter, bursdager og familieselskaper, for å nevne noen eksempler. Vi trenger tolker for å kunne være en del av samfunnet. Uten tegnspråktolker kan vi ikke delta i samfunnet på lik linje med alle andre, og det er udemokratisk, forteller Kirste. 

Kathrine Goborg Rehder
Kathrine Goborg Rehder påpeker at det er vanskelig å kombinere frilanstolkyrke med et normalt liv. Foto: Sara Susanne Jacobsen

Kathrine Goborg Rehder, en erfaren frilantolk med 25 års erfaring, delte sin bekymring om frafallet i yrket og utfordringene med å kombinere tolkyrket med et normalt liv.

– Det er systemet som gjør at tolkene mister motivasjonen til å stå i yrket. Det kan ikke kombineres med et normalt liv, fordi tolkene jobber såpass mye for å oppnå en akseptabel årsinntekt, meddeler Rehder.

Demonstrantene rettet også kritikk mot departementet og NAV, og ba om handling snarere enn utredninger.

– I dag markerer vi vår situasjon for Stortinget. Det er der vi har den eneste forhandlingspartneren per nå. De må ta tak i saken i stedet for NAV, som sier at de skal utrede mer. Vi trenger en midlertidig løsning nå, for å unngå at folk fortsetter å forlate yrket på grunn av dårlig arbeidsbetingelser og lønnsnivå, forteller Rehder.

Stille demonstrasjon gjennomført av frilanstolker
«Gi oss en lønn vi kan leve av!» er et av budskapene til frilanstolkene. Foto: Sara Susanne Jacobsen

Budskapet til NAV, Arbeids- og inkluderingsdepartementet og Stortinget var klart fra demonstrantene.

– De fortsetter å rasere rettighetene døve, døvblinde og hørselshemmede har til tolk på grunn av tolkenes dårlige arbeidsbetingelser. Tålmodigheten begynner å renne ut, avslutter Rehder.

Ny modell for kjøp av tolketjenester

I lys av demonstrasjonen utenfor Stortinget har Jan Erik Grundtjernlien, avdelingsdirektør i NAV, uttrykt bekymring over tolker som vurderer å slutte.

– Vi synes det er leit å høre at tolker vurderer å slutte på grunn av dårlige lønnsvilkår, sier Grundtjernlien

Jan Erik Grundtjernlien
Jan Erik Grundtjernlien er avdelingsdirektør i NAV. Foto: NAV

Han understreker også NAVs ønske om gode lønns- og arbeidsvilkår for både ansatte tolker og frilanstolker. 

– Frilanstolkene er viktige for NAV, og for at døve, hørselshemmede og døvblinde skal kunne delta i samfunnet, forteller Grundtjernlien.

Grundtjernlien påpeker behovet for å beholde eksisterende tolker og rekruttere nye, og informerer om at det er Arbeids- og inkluderingsdepartementet som fastsetter takstene for avlønning av frilanstolkene.

– Vi er nå i gang med å utarbeide en ny modell for kjøp av tolketjenester, og i det arbeidet skal det også ses på lønns- og arbeidsvilkår for frilanstolker, forteller Grundtjernlien.

– Dette arbeidet vil ta tid fordi omleggingen blir omfattende, men det er viktig at organisasjonene som representerer frilanstolkene deltar i prosessen, avslutter Grundtjernlien.