Edvard Jordal (26) er en av mange som har fått med seg videoene under emneknaggen på Tiktok. Foto: Kaja Glende.

Tiktok-trend: – Mange mener menn er maktsyke

Journalen spurte studenter på OsloMet hvor ofte de tenker på det romerske imperiet etter at trenden eksploderte tidligere i høst.
Torsdag, 23 november, 2023 - 10:16

Trenden på Tiktok startet med kvinner som spurte menn om hvor ofte de tenker på det romerske imperiet. I mange av disse videoene svarer flere menn at dette er noe de enten tenker på «en gang om dagen» eller «flere ganger i uka».

Videoer har og blir fortsatt publisert under emneknaggen «romanempire» på appen, i dag har emneknaggen rundt 2,7 billioner visninger.

 

Mitt romerske imperium


Hjemme har Edvard noe han kaller sin «Batman shrine» som er en Batman-figur. Foto: Kaja Glende. 

Edvard Jordahl (26) er student ved OsloMet. Når spurt om han tenker på det romerske imperiet jevnlig, svarer han at det ikke er noe han funderer på mye på.

– Jeg tenker nok på det noen få ganger i året, men ikke noe mer enn normalt, sier Edvard.

– Hvorfor tror du mange mener menn tenker mye på det romerske imperiet?

– Jeg tror det kommer fra at mange mener menn er maktsyke. I det romerske imperiet hadde menn mye makt og var generelt de som styrte og bestemte ting, svarer han.


En Tiktok under emneknaggen myromanempire ser ofte slik ut. I denne videoen er det romerske imperiet til brukeren en scene i filmen Little Women (2019). Foto: Skjermbilde fra Tiktok.

Fra den eksisterende trenden vokste det fram en lignende trend der mange som ikke tenker på det romerske imperiet viser til ting som kan sammenlignes. Da er det mange som deler filmscener, bilder, fiksjonelle karakterer eller andre typer medier de tenker på ofte.

Denne trenden faller også under emneknaggen «romanempire», men også mer spesifikt under emneknaggen «myromanempire», som har omkring 185,3 millioner visninger.

Det som måler seg som det romerske imperiet for Edvard er Batman.

– Jeg tenker på Batman hele tiden, spesielt filmene. Det kan nok komme av at jeg synes heltekompleks er interessant, forteller han.

Edvard legger til at yndlings Batman-filmen hans er «Batman Begins» og at de beste Batman-filmene er de med Christian Bale i rollen.

 

 

Tenker ikke på det

Henriette Solvang (21) er en annen student som heller ikke tenker på det romerske imperiet.

– Den trenden har jeg fått opp mye. Jeg har jo tenkt mye på det fordi jeg har fått det opp ofte på Tiktok, men generelt så tenker jeg ikke noe på det, forteller Henriette.


Henriette Solvang går bioingeniør studiet på OsloMet. Foto Kaja Glende.

TV2 spurte eksperter hvorfor menn tenker på det romerske imperiet, de forklarte at det er noe som appellerer mer til menn enn kvinner. Henriette mener mange av de samme temaene som makt og erobring kan være hvorfor dette er interessant for menn.

– Det var en tid da de bygde mye og hadde mange kjente keisere. Jeg tenker menn kanskje er interessert i historien bak det romerske imperiet eller hvordan forholdene var samfunnsmessig, at de synes det er spennende, konkluderer hun.

Henriette legger til at hun jevnlig får opp andre folk sine versjoner av det romerske imperiet på Tiktok.

– Mitt romerske imperium, eller en jeg relaterer til som jeg har sett andre nevne, er en gammel bestevenn man ikke har kontakt med lenger. Men jeg vil også si at serien «Friends» er noe jeg tenker på mye, forteller Solvang.