Gaute Norman tror ikke det blir utsolgt for ved i år. Foto: Even Rugelsjøen Jørstad

Vedsesongen gnistrer til

Når nettene blir lange og kulda setter inn er det mange som avhenger av ved for oppvarming av hus og hytte. Nå går vedsesongen for alvor av stabelen.
Onsdag, 29 november, 2023 - 13:37

Mens temperaturene kryper nedover gradestokken, kan den lunefulle knitringen fra peisen oppleves varmende for både kropp og sjel. Den iskalde realiteten er imidlertid av Oslo har stått ovenfor en stor vedmangel de forutgående sesongene.

Etterspørselen har nemlig skutt i været de siste årene. I fjor kunne det leses om tomme paller og utsolgte leverandører flere steder i landet. Saken er trolig ikke den samme i år.

Ikke like stor etterspørsel


På Plantasjen Koteng er de forberedt på høysesongen for ved. Foto: Even Rugelsjøen Jørstad

Gaute Normann ved Plantasjen Koteng vil ikke spå noen vedmangel i år. Han er ærlig på at vedsalget så langt i år ikke står i forhold til fjorårets knallår.

– I fjor så var etterspørselen veldig stor på grunn av strømprisene, poengterer han. Salg av ved kan ofte sammenlignes med hvor dyr strømmen er. Nå er den jo litt mer moderat, så det merkes jo litt på salget, fortsetter han. 

Likevel har ikke veden gått av moten.

– Salget går jevnt, uten at jeg har helt konkrete tall. Men etterspørsel går jo alltid mye bedre når det er kuldeperioder, da merker man det plutselig på salget.

Billigere i år

– Nå har veden blitt billigere igjen, uttaler en fornøyd Ragnar Strand.

Han er på handletur med kona og har sikret seg råmatrialene som trengs for at peisen skal kunne knitre i år også. 

– Den har gått ned fra 130kr per sekk til 100kr per sekk. Det er egentlig en ganske bra pris, hevder Strand som har lesset tre vedsekker på trallen.

Han sier seg enig i at å fyre opp peisen hører vinteren til.

– Vi gjør det mest for hygge. Det er jo billigere å varme opp med strøm, men det er hyggeligere med ved, konstanterer han.


Ragnar Strand fyrer med ved. Foto: Even Rugelsjøen Jørstad