På Sørli gård er det åpen gård hver helg. I sittegruppen rundt bålet kan besøkende tilberede medbragt grillmat. Foto: Hilde Blakstad
Vellykket besøksgård i Østmarka

Vellykket besøksgård i Østmarka

Sørli gård var frem til 2018 en gjengrodd gård. I dag har stedet flere hundre besøkende hver måned, og kan by på frittgående dyr og mat laget av råvarer fra gården.
Tirsdag, 7 november, 2023 - 09:41


Karring av ull betyr å gre ulla slik at den blir klar til å bli spunnet til tråd. Foto: Ragna Kronstad

Sørli gård er et kulturminne og en av de få bevarte gårdene rundt Nøklevann. I 2018 startet bymiljøetaten arbeidet med å restaurere. Den gamle husmannsplassen hadde da vært gjengrodd i mange år.

I 2020 var man i gang med å gjøre området om til en økologisk besøksgård, og samme år åpnet Søril gård for fult. 


Sveler er en populær rett på Sørli. I helgen hadde de tilsatt rester fra egne gresskar. Foto: Hilde Blakstad

I dag kan skoleklasser komme i skoletiden og lære hvor mat kommer fra. I helgene kan familier ta med medbragt grillmat til åpent bål.

De kan smake på hjemmelaget mat, eller delta i andre aktiviteter knytta til gårdens egne resurser.

Det har vært et vellykka prosjekt fra start, nå med ventelister på de fleste aktiviteter for skolebarn.

I helgen var det som vanlig åpen gård lørdag mellom kl. 11 og 15. Denne dagen var det gresskarsveler og karring av ull som stod på programmet. 

Har ansatt fler  


Kathleen Helland er gartner og deltidsansatt. Hun hjelper til med aktiviteter for besøkende i helgene. Foto: Hilde Blakstad

Katheleen Helleland jobber deltid på Sørli, og ble ansatt for et år siden som ekstravakt i helgene, grunnet den store pågangen. Hun forteller hvordan de kommer frem til aktiviteter. 


Inne i lavvoen blir det godt og varmt når det stekes sveler. Foto: Hilde Blakstad

– Vi lager opplegg ut fra råvarene som kommer herfra, og spiller på styrkene til de som jobber her. Jeg er gartner, og en annen er god med ull, da ble det bruk av gresskar og ull i dag.

Ellers følger de et årshjul med hva som er aktuelt til en hver tid. 

– For eksempel om vinteren er man opptatt av varme da kan vi lære mer om ved, hvordan et bål funker osv. I påsken hadde vi påskekyllinger, og nå i jula blir det bruk av kjøtt fra griser vi slakta i høst, forklarer hun. 


Kanin og høns har egne inngjerda områder på gården. Foto: Hilde Blakstad

Kathleen forteller at ved høytider som påske og jul, er gården veldig populær, da er det fult av folk. Og blir det kaldt kan man bare krype inn i lavvoen som settes opp med varmende vedovn i midten.

Nå som en ny førjulstid nærmer seg, kan publikum selvfølgelig forvente massevis av julestemning på den lille naturnære gården i grensen av Østmarka.

Det blir blant annet mulighet til å lage julekuler av ull, og servering av gryteretter over åpen flamme.


Hunden Kira i møte med frittgående sauer. Kamilla Ellinsen t.v. og Josh Lake t.h. med sønnen Nikolai Ellingsen Lake i midten (1) Foto: Hilde Blakstad

– Som alle andre aktiviteter på gården, er alt gratis. Inkludert julestemningen, fleiper hun. 

Bynær belligenhet

Selv om den tidligere husmannsplassen ligger omkranset av ubebygget natur, er det knappe 300 meter å gå til nærmeste boligområde. Bøler t-bane stasjon ligger en snau kilometer unna.

Foreldrene Kamilla Ellingsen og Josh Lake, er noen av de som har vært her flere ganger og som ikke har lang vei å gå hjemmefra og inn til gården. De har med seg sønnen Nikolai på 1 år som syns det er gøy å møte de ulike dyra.


Sørli gård har mange spennende prosjekter. I de gule dyrkekassene ble det dyrket poteter, gulrot og reddik. Foto: Hilde Blakstad

Josh er fra England og forteller at foreldrene hans har en alpakka farm der borte, så gårdslivet er ikke så fremmed for han.

– Jeg kunne kanskje tenkt meg en gård selv en gang i fremtiden, sier han.

– Å sier du det, det var nytt for meg, ler kjæresten hans Kamilla.

Spennende fremtidsplaner

På Sørli gård vet de hva de ønsker å bruke poppulæriteten til. 

– Vi ønsker å ha enda flere tilbud til de voksne, da flere har spurt om det går an å hjelpe til med det fysiske arbeidet, forteller gårdsbestyrer Ragna Kronstad. 

Vedkløyving og slått (slå gress som tørkes til høy) kan derfor komme på programmet etterhvert.


Det var tryggest på bordet med matfar, synes hunden Kira i møte med de andre dyra. Foto: Hilde Blakstad