Randi, Ingun, Karen og Ellen-Hanne fra Vestre Aker Husflidslag. Foto: Jonas Sandboe

Bli inspirert og fiks det med Fikselauget

Denne høsten har Vestre Aker Husflidslag arrangert flere kvelder med Fikselauget. Journalen fikk bli med inn og se på onsdagskveld reparasjoner.
Fredag, 3 november, 2023 - 15:36

Fikselaug har blitt opprettet av ulike husflidslag over hele landet, hvor Vestre Aker er et av dem. Det er fem av damene fra husflidslaget som har tatt regi for å opprette et Fikselaug på Vestre Aker, og fire av dem er tilstede denne kvelden.  

Disse kveldene er åpne arrangementer hvor man kan komme og lære å reparere sine egne klær. Deltakerne tar med seg klær de vil reparere, mens husflidslaget stiller med alt av utstyr en skal trenge. 

 

Lærer og inspirerer 

Ingun, som er leder av Vestre Aker husflidslag, starter kvelden med et inspirasjonsforedrag. Først introduserer hun prosjektet, for så å undervise deltakerne i ulike teknikker som kan være nyttige i reparasjonsarbeid. Selv om kveldene er til for å reparere tøy, blir deltakerne oppmuntret til fritt å teste ut ulike teknikker i tillegg.

Videre jobber alle deltakerne praktisk med de ulike prosjektene sine. Damene fra husflidslaget er til stede for å hjelpe og veilede til enhver tid. På slutten av kvelden fører kvinnene ned alt de har jobbet med og som har blitt fikset. Dette gjør de etter hvert Fikselaug. Her er dagens fikse-regnskap:


Fikseregnskapet Gjennom kvelden fikk deltakerne fikset en lang liste med plagg. Foto: Silje Pedersen

 

Ifølge svanemerket.no blir det hvert år:

Kastet 15 kilo tekstiler i året per unnbygger i Norge.

Brukt 8000 ulike kjemikalier i produksjon av tekstiler.

I gjennomsnitt slippet ut 15 kg CO2 fra produksjon av 1 kg tekstil.

Øke bærekraftig-bevissthet

Målet bak Fikselauget er å kunne opplyse om hvordan man kan ta vare på tingene sine, samtidig som det blir spredd håndarbeidsglede. Fikselauget ble nemlig opprettet i tråd med Norges Husflidslags prosjekt Holdbart. 

Satsingen går ut på å spre kunnskap om sammenhengene mellom husflid og bærekraft. Det er derfor Fikselauget ønsker å spre kunnskap om materialer og tradisjonshåndverk, for å motivere flere til å tenke bærekraftig.