Ombyggingen av Vinkingtidsmuseet på Bygdøy er i gang, og gjennåpningen forventes i 2026. Foto: August Reece

Vikingtidsmuseet gjennomgår store oppgraderinger

Tidligere i år startet ombyggingen av Vikingtidsmuseet på Bygdøy. Prosjektet som handler om bevaring og modernisering, innebærer flytting av historiske skip.
Torsdag, 2 november, 2023 - 15:47

Hege Njaa Aschim er kommunikasjonsdirektør i Statsbygg, og har jobbet mye med Vikingtidsmuseet. Hun mener at behovet for oppgradering er nødvendig for videre sikring av gjenstandene. Museet begynner å bli gammelt, og er ikke i god nok stand til å sikre gjenstandene som er inne i bygget.


Hege Njaa Aschim (58) er kommunikasjonsdirektør i Statsbygg, og har jobbet mye med Vikingtidsmuseet. Foto: Statsbygg

– Det ble plutselig en risiko for både skip, sleder, og andre gjenstander fra vikingtiden. Universitetet, Vikingtidsmuseet selv, og kunnskapsdepartementet, har sammen med Statsbygg utviklet byggeprosjektet, som også er et slags sikringsprosjekt. Vi bygger egentlig for å sikre gjenstandene for fremtiden, så det er et ganske spesielt prosjekt på den måten, sier Aschim. 

Under byggeprosessen forlater ikke gjenstandene museet, men det tas drastiske tiltak for å sikre at gjenstandene ikke blir slitt.  Aschim forklarer at arbeidet har gått fint så langt, men at det er veldig tidskrevende. Konstruksjonene som brukes, stammer blant annet fra arbeid på oljeplattformer.

– Skipene og gjenstandene pakkes inn, og må dyttes på skinner. De flyttes omtrent en centimeter i minuttet, for å sørge for at de kommer lengst mulig unna der vi graver. Det er et voldsomt bankarbeid og rystearbeid, og enhver risiko er en utfordring for disse gjenstandene. 

Med ombyggingen av museet, kommer nye formidlingsmuligheter. Historien kan formidles på en moderne måte, der besøkernes opplevelse forbedres.

– Når det er et såpass gammelt bygg forandrer historien seg litt. Vi ønsker å ha bedre formidlingsmuligheter ved å stille ut gjenstandene på en måte der de kan fortelle historiene enda bedre.

Det er et av de mest besøkte museene i Norge og det er mange mennesker som er skuffet over stengingen, men Aschim mener at endringene kan tiltrekke besøkende fra hele verden. 

– Vi får masse henvendelser fra folk fra hele verden. De er kjempeskuffet over at vi har stengt, når de har planlagt reise til Norge. Jeg tenker at når dette museet står klart, vil det vinne konkurransen for flest besøkende. Vi kan få flere besøkende dit, og det blir lettere for besøkende å være i mer moderne fasiliteter. Det blir et veldig, veldig vakkert tilbygg til den gamle bygningen, avslutter Aschim. 


Alexander Konstantinos Moujhos (33) er spent på å se det ferdige resultatet. Foto: August Reece

Alexander Konstantinos Moujhos (33) er barneskolelærer på Bygdøy skole som ligger like ved Vikingtidsmuseet. Han er spent på å se det ferdige resultatet I 2026, og ønsker å ta med barna han underviser.

– Jeg gleder meg masse. Jeg har vært på Vikingskipsmuseet før, men det må jo ha vært lenge siden, for jeg tror det har vært stengt en stund.  

– Er det noe du ønsker å ta med skolebarna på?  

–Absolutt. Jeg underviser i samfunnsfag, så det passer fint.