Yngvar Husebye, leder for bydelsutvalget i Vestre Aker, vet ikke når beboerparkeringsordningen på Vinderen blir innført. Foto: Helle Moen Larsen.

Beboerparkering vedtatt i fjor - ennå ikke innført

Etter utallige klager fra innbyggere i området, ble beboerparkering vedtatt som en prøveordning på Vinderen i september i fjor. Men innføringen lar vente på seg.
Onsdag, 29 november, 2023 - 11:53

Beboerparkering på Vinderen ble vedtatt som en ettårig prøveordning i september i fjor. «Vestre Aker bydelsutvalg innfører beboerparkering som en prøveordning på ett år i alle bydelens veier innenfor Ringveien, Ring 3», heter det i vedtaket.

Men innføringen lar vente på seg. Etter anmodning fra et samlet bydelsutvalg og beboere i området, ble midlene sikret i byrådets reviderte budsjett i juni. 

Nesten et halvt år er gått siden midlene ble sikret, men fremdeles er gatene på Vinderen uten beboerparkering.  

Fremmedparkering 

Vinderen har opplevd mye fremmedparkering, det vil si parkering av biler som tilhører folk som ikke bor i området. Dette henger sammen med den nære beliggenheten til T-banen. 


T-banen inn til sentrum går gjennom Vinderen-krysset. Foto: Helle Moen Larsen.

I dag kan folk som ikke bor i området parkere gratis i Vinderens gater. Mange setter fra seg bilen for å ta T-banen inn til sentrum. Med beboerparkering vil fremmedparkerere måtte betale avgift for å stå parkert. 

Barn, brann og redning

Annika Dybwad står i spissen for beboeraksjonen, som lenge har jobbet for å få på plass beboerparkering på Vinderen. Journalen møter Dybwad utenfor Vinderen skole, i Håkon den Godes vei. I denne gata oppleves fremmedparkering som et stort problem.


Annika Dybwad er leder av beboeraksjonen på Vinderen. Foto: Helle Moen Larsen.

I fjor gjennomførte beboeraksjonen, ved hjelp av bilder og intervjuer, en grundig dokumentasjon av forholdene i småveiene på Vinderen. 

Dybwad fremhever beboeraksjonens to hovedbekymringer: utrygg skolevei og forhindret adkomst for brann- og redningsetaten. 

– Dette er skolevei, og vi har ikke engang fortau. Mange parkerer slik at det hindrer fri sikt for skolebarna som er på vei til og fra skolen.


I Håkon den Godes vei er det ofte mangel på fri sikt, sier Dybwad. Foto: Helle Moen Larsen.


Håkon den Godes vei er skolevei for barna på Vinderen skole. Foto: Helle Moen Larsen.

Da brannvesenet gjennomførte en testkjøring i Hafslundveien, var bredden mellom bilene for smal til at utrykningskjøretøyet kom frem. 

– Brannvesenet kommer ikke frem på vinteren. Dette er et vernet boligområde med mange trehus, påpeker Dybwad. 


I Hafslundveien kom ikke brannvesenet frem under en testkjøring. Foto: Helle Moen Larsen.

Purret på bymiljøetaten

– Vi vedtok det for over et år siden, og vi har purret på bymiljøetaten. De har fått midler, og de har ennå ikke realisert dette. Det er uheldig. 

Det sier leder for Vestre Aker bydelsutvalg, Yngvar Husebye (H). Han vet per i dag ikke når ordningen vil bli innført. 

– Det kan jeg si, det er en liten kritikk til systemet. At når det gjennomføres politiske vedtak, og man sier det haster, og man i tillegg får midler, så er det ingen grunn til ikke å realisere det, sier Husebye. 


Yngvar Husebye og resten av bydelsutvalget i Vestre Aker har purret på bymiljøetaten. Foto: Helle Moen Larsen.

Omdiskutert - flytter problemet

En av utfordringene med beboerparkering er faren for en dominoeffekt, der fremmedparkeringen forflytter seg til områder rundt hvor parkeringen ikke er regulert. 

Det er en av årsakene til den store mengden fremmedparkering i Håkon den Godes vei, forteller Annika Dybwad. I dag er det beboerparkering på Frøen, et mindre område like ved Blinderen. 

– Etter at det ble beboerparkering på Blindern og lille Frøen flyttet bilene seg hit. 

Problemet med forflytning er en av årsakene til at bydelsutvalget ønsket å vedta ordningen i hele Vinderen-området, forklarer Husebye. 

– Vår konklusjon var at Ring 3 er en barriere som skjærer gjennom bydelen, som gjør at vi tror vi vil kunne unngå betydelig smitteeffekt, dersom vi tar hele området, som ligger øst og sør for Ring 3. 

Journalen har kontaktet bymiljøetaten med spørsmål om innføringen. Bymiljøetatenen svarer Journalen på e-post: “Etaten arbeider med forberedelser for innføring av beboerparkering denne høsten og utrullingen vil starte opp i 2024”. 

Emneord: