Rettsaken holdes i gymsalen til Ringerike fengsel og skal vare til fredag. Illustrasjonsfoto: Andreas Haldorsen (CC BY-SA 4.0 Wikimedia)

Breivik ønsker kontakt

I dag startet rettsaken der den domfelte terroristen Anders Behring Breivik (Fjotolf Hansen) har saksøkt staten.
Mandag, 8 januar, 2024 - 13:47

— Om det ikke skjer noe nå så vil han sitte livet ut i fengsel uten å ha noen relasjon til andre mennesker, sa advokat Øystein Storrvik i retten i dag. 

Rettsaken startet i dag, mandag 8.januar, i Ringerike fengsel. Her saksøker Breivik staten for soningsforholdene sine. Breivik mener det er begått menneskerettighetsbrudd knyttet til punktene om at ingen mennesker skal bli utsatt for tortur eller for umenneskelig behandling. Breivik og Storrvik, mener Breivik må få mer tid med andre innsatte, oppsummerer Aftenposten

Det er justis- og beredskapsdepartementet, som har ansvar for kriminalomsorgen, som har blitt saksøkt. Departementet representeres av regjeringsadvokatene Andreas Hjetland og Kristoffer Nerland, skriver TV2.

Det er andre gang Breivik saksøker staten. Første gang, i 2017, mente retten at det ikke var begått noe brudd. I den pågående rettssaken står staten for samme begrunnelse, nemlig at det er av sikkerhetsmessig årsaker at Breivik holdes isolert.