Camilla Langum har mange års erfaring som instruktør. Foto: Andreas Haug

– Fokuset er ikke bra nok

Hvert 40. minutt får en person i Norge hjerteinfarkt. Bjørndal IF holder førstehjelpskurs.
Mandag, 15 januar, 2024 - 10:24

– Det er viktig at mennesker har grunnleggende hjerte- og lungeteknikker, slik at vi kan redde så mange som mulig, sier Langum.

Ifølge Norsk Luftambulanse behandles åtte personer for hjertestans hver dag, hvor bare én overlever. 

I regi av Spartacus Trening & Helse arrangerte Bjørndal IF livredningskurs nå på lørdag. Instruktør Camilla Langum lærer til daglig mennesker hjerte- og lungeredning og bruken av hjertestarter. Hun har i tillegg et eget firma hvor hun er ansvarlig for hjertestartere.

– Jeg mener at kunnskapen burde vært mye bedre. Jeg anbefaler folk å ta jevnlige kurs, slik at man er godt forberedt. Forhåpentligvis har man aldri bruk for det, men man vet aldri når det kan inntreffe.


Yasin Ismail mener at man alltid lærer noe nytt på livredningskurs. Foto: Andreas Haug.

En av kursdeltakerne var Yasin Ismail (38). Ismail er fotballtrener for Bjørndal J14, og ser viktigheten av å kunne livredning. 

– Jeg er fotballtrener og har selv to små jenter, og en slik situasjon kan intreffe når som helst. Man ser at det kan skje på idrettsarrangementer, så derfor er dette noe jeg bør kunne, forteller Ismail.

Ismail håper på at flere idrettsklubber gjennomfører slike kurs.

– Nå vet jeg ikke helt hvordan fokuset på det er i andre klubber, men jeg håper at de har det. Jeg syntes det er fantastisk at Bjørndal gjennomfører dette.

Ismail, som selv har deltatt på flere kurs, påpeker viktigheten av å delta flere ganger.

– Det handler om å øve kontinuerlig, slik at man er godt rusta. Bare i dag har jeg lært masse. Det at 113 har en egen app, visste jeg ikke, så nå skal jeg hjem å sette meg inn i hvordan den fungerer, avslutter Ismail.


Å utøve hjertekompresjoner til rytmen av “Stayin’ Alive” av the Bee Gees, var et av rådene deltakerne fikk. Foto: Andreas Haug


Deltakerne fikk trent på hjerte- og lungeredning, i tillegg til å få prøvd hjertestarter. Foto: Andreas Haug.


Deltakerne gjennomførte først en teoretisk del, før de selv fikk prøve seg. Foto: Andreas Haug.