Arrangør og konferansier Mert Arslan åpner showet. Foto: Mia Løkseth

Humorspirer får skinne på scenen

Lar nykommere holde stand-up
Torsdag, 18 januar, 2024 - 11:00

Annenhver mandag arrangerer Salt art & music nykommerkveld. Ferske humorister får lov å prøve seg, og de kalles for utfordrere. Arrangementet holdes i bygget Pyramiden som har et neonskiltt med navnet “Vrævl” over døren.

Det føles ut som man har hoppet inn i en liten sfære av forskjellige artsformer, hvor kulturer og mennesker overlapper hverandre.


Inngangen til SALT er preget av lune lys og snø. Foto: Mia Løkseth

Det er julestemning og en tropisk følelse på samme tid. Ute er det iskaldt, men pyramiden er lun og varm.


Arrangementet finner sted inne i Pyramiden. Foto: Mia Løkseth

Komiker Taume Dery og arrangør Mert Arslan tar imot alle i døren med åpne armer. Det er en time til showet starter. Forberedelsene er i gang, men først er det workshop. Komikerne er samlet i gjenger. De skravler og planlegger.

– Hvor ofte arrangerer dere nykommerkveld?

– Det er annahver mandag! Det er gratis for publikum, og så er det jo varierende kvalitet. Når man prøver ut vitser for første gang så kan man ikke forvente så forferdelig mye. Det er jo en gjeng nykommere, sier Taume.


Taume Dery er en av komikerne. Foto: Mia Løkseth

Tilfeldig trukket ut

Stemningen er god på workshopen, og alle virker ivrig med å få muligheten til å stå på scenen.

–  Alle som vil får lov til å være med. Da møter man opp fra klokken 18, også setter man seg i grupper på to til fem stykker. Gruppene diskuterer de nye vitsene man vil prøve ut, og så får man kanskje prøvd vitsene klokka 20 når det er show, forklarer Taume.

Hvem som skal opptre blir tilfeldig trukket. Fire blir trukket ut for å stå på scenen samme kveld, mens fire blir trukket for å stå neste gang.


Ieva Jagminaite er komiker og student. Foto: Mia Løkseth

– Så resten blir igjen og ser på showet, smiler Taume.

– De to bakerste radene i salen er forbeholdt komikerne, forteller Mert.

Taume er en av de som har blitt trukket ut til å stå på scenen neste gang. Flere komikere er gjengangere, er en del av miljøet og elsker å komme dit for å få med seg nytt innhold. Her møter man en gjeng som gjerne vil vise seg fram og inkludere nye mennesker i det de gjør.

– Jeg er komiker, og har stått på denne scenen mange ganger. I kveld derimot skal jeg fungere som DJ, sier Taume.

Ieva Jagminaite er en av de som styrer miksebordet sammen med Taume for kvelden, men ellers er hun selv å finne på scenen som komiker.

– Norge trenger flere unge og nye komikere som kommer med nytt innhold. Så dette føler jeg er med på å bidra til det, sier Ieva om showet.


Taume Dery og Ieva Jagminaite ved miksebordet. De er flittig i gang med å forberede musikken for kvelden. Foto: Mia Løkseth

Hun og Taume tuller rundt og lager god stemning, og hilser på folk som strømmer inn døren. Rett innenfor døren er miksebordet hvor de vil holde til store deler av kvelden. Praten sitter løst om helgeplaner og hva de skal spille for publikum.

God respons fra publikum

Når klokken nærmer seg showstart, begynner salen å fylles opp. Musikken lyder en god mix av rap, house og hip-hop. Arrangøren inntar scenen for å åpne showet og varme opp publikum,

– Utfordrere! Gi meg en «eeey» om dere vet hva dere går til!, roper Mert til et ivrig publikum.

De fleste jubler i tilsvar til åpningen fra arrangøren og konferansieren. Mellom hvert innslag og introduksjon spilles det musikk. En av utfordrerne, Mirella, er meget fornøyd med sangvalgene:

– Det er noen med litt farge på det miksebordet der, ass, roper Mirella anerkjennende opp til miksebordet, og publikum sier seg lattermildt enig.

Australske turister på norsk stand-up

Guys, please stay! After the break we will show you a famous australian comedian. He is very popular in Norway at least, ymter Mert frampå til turisten som hadde forvillet seg inn på showet.


Mert fikk en australsk turist til å komme opp på scenen. Det ble mye moro ut av at han og kompisen hadde forvillet seg inn på norsk stand-up. Foto: Mia Løkseth

Mert hyper opp den australske komikeren som skal komme på scenen etter pausen, og prøver å holde på de to australske turistene. Han får med seg publikum på å være ekstra ivrig når komikeren skal på scenen, og selger han inn som Norges beste. Sammen lurer de turistene til å tro han er det beste vi har å by på her i landet.

I love you! Omg, roper noen i publikum.

Den australske komikeren tar seg fram til scenen med trampeklapp og publikum som jubler høyt.

Turistene følger ivirig med. Australieren sier at han vil ta sitt nummer på engelsk til ære for dem, og at han laget nye vitser rett før så de skulle føle seg mer inkludert.

Alle utfordrerne bidrar til å skape en morsom kveld, og konferansieren binder det hele sammen. De plukker ut nøkkelpersoner i front av publikum som hele veien blir dratt med videre, så man får følelesen av å sitte igjen med å være med på mange inside jokes

Se fra scenen her:

Emneord: