Byen Rousse tok landets varmerekord på 43 grader. Heten tvang flere til å holde seg inne og ga uvanlig folketomme gater. Foto: Deborah Riiser

Ny varmerekord i EU-land: 2023 varmeste året målt siden 1930

2023 ble spådd av forskere til å være Europas varmeste år. Nå kan EU-landet Bulgaria bekrefte det med rekordhøye temperaturer målt hele året.
Tirsdag, 9 januar, 2024 - 12:39

Med en gjennomsnittstemperatur på 12,9 garder celcius ble 2023 det varmeste året siden 1930 i Bulgaria, skriver den uavhengige avisen Sofia Globe.

Uvanlig varme høstmåneder med temperaturer opp til 36 grader og sterke vindstormer ga landet store utfordringer i fjor. Landet, som har landbruksvarer som hvete som en av sine viktigste eksportvarer, har slitt med tørke og uforutsigbart vær som følge av dette.

Det er flere dødsfall knyttet til det uvanlige været. I høst døde to innbyggere som følge av vinder med orkanstyrke i landets største byer Sofia og Varna. I tillegg har landet opplevd store materielle skader, det mest alvorlige tilfellet da en tornado ødela over 100 bygninger 4. november.

Varmerekorden samsvarer med meldinger fra flere forskere. Ifølge Reuters ble 2023 spådd til å være et av de varmeste årene målt noensinne. Global oppvarming og flere klimagasser i atmosfæren ses på som årsaken til de økte temperaturene. 

Meldingen kom kort tid etter klimatoppmøtet i Dubai. På klimatoppmøtet COP28 signerte partene en avtale som ble omtalt som historisk. Avtalen skal være med på å fase ut kull, olje og gass som vår viktigste energikilde.

Emneord: