Korølio sliter med å rekruttere nok menn til koret. Foto: Maria Evensen

Sliter med å rekruttere menn til kor

– Terskelen er høyere for en mann, mener Rune Frank Brunslid, generalsekretær i Norges Korforbund.
Mandag, 15 januar, 2024 - 10:32

Torsdag kveld arrangerte Korølio åpen korøvelse, i håp om å få tak i nye faste korister til koret. Korølio er et blandet kor med 5 korstemmer som er tilknyttet Østerdølenes lag i Oslo. Det er åpent for alle og krever ingen forkunnskaper. Koret har nemlig tro på at alle kan synge, så lenge man har nok motivasjon og vilje til å utvikle seg.

Helt siden oppstart av koret i 2019, har styret slitt med å rekruttere menn. Dirigent Simen Nygård Stubbe tror det er en grunn til dette. 

– Vi gutta setter litt strenge krav til oss selv når det kommer til å synge. Det å bruke stemmen som gutt tror jeg mange kjenner på som vanskelig. 


Leder Camilla Teigen og dirigent Simen Nygård Stubbe er samboere på privaten. Foto: Maria Evensen 

– Vi holder hverandre igjen 

Stubbe mener dynamikken i koret hadde blitt bedre om kjønnsfordelingen var jevnere. Torsdag møtte 30 stykker opp, 9 av dem var menn. Han har forståelse for at det kan bli slitsomt å måtte holde en hel stemme alene. Med for få menn i koret, sliter de med å synge høyt nok, mens damene sliter med å holde igjen. 

– Vi holder hverandre igjen fordi vi ikke er mange nok, forklarer Stubbe. 

Å delta i kor er en fin måte å komme seg ut på, ifølge Stubbe. Han oppfordrer flere til å prøve seg. I tillegg til å ha øvelser, arrangerer koret andre sosiale aktiviteter som quiz og fest. Den sosiale dynamikken er noe Stubbe setter stor pris på. 


Stubbe bruker keyboard som hjelpemiddel når han dirigerer. Foto: Maria Evensen 

– De er sjelden vare

Camilla Teigen, korist og leder av koret, tror at damer har lettere for å bli med i koret som en gøy, lavterskel interesse. Hun opplever at menn har en tendens til å ta det litt mer seriøst om de først satser på musikken.

Teigen er overrasket over oppmøtet torsdag kveld. Det har kommet flere enn hun hadde tenkt, noe hun er veldig glad for. Teigen trekker frem promotering på sosiale medier som en potensiell grunn til den økende interessen. Likevel er hun bekymret. 

– Jeg er redd for å miste mannfolka vi har. De er sjelden vare og vanskeligere å rekruttere. Jeg håper vi klarer å beholde de flinke gutta vi har i koret i dag. Det betyr mye for oss, sier Teigen. 


Bursdagssang ble brukt for å varme opp stemmene torsdag kveld. Foto: Maria Evensen 

– Viktig å ha ambisjoner 

Generalsekretær i Norges Korforbund, Rune Frank Brunslid, opplever en gjennomgående tendens i de fleste blandede kor at det er overvekt av damestemmer. 

– Generelt vil jeg si at jeg opplever at terskelen for å begynne i kor er høyere for en mann enn for en kvinne, sier Brunslid. Han legger til at han ofte opplever at kvinner har lettere for å søke kontakt med andre og sosialisere seg i koret. 

Selv om flere blandede kor sliter med mannsrekruttering, merker Brunslid en positiv utvikling i ønsket om å begynne å synge i kor. Høsten 2022 samarbeidet Norstat med Norges Korforbund og fant ut at 28 % av den voksne befolkningen, som ikke synger i kor, kunne tenke seg å begynne.

– Jeg tror det er viktig å våge å ha ambisjoner, være tydelig på hva koret kan tilby og avklare tidlig hvilke forventninger man har til et medlemskap i det aktuelle koret, sier Brunslid. 

Emneord: