ILLUSTRASJONSBILDE: Hundrevis av kjøretøy stenger gatene i Berlin i "Bauernproteste". Illustrasjonsbildet er fra en protest i 2020. Foto: Matthias Berg (CC BY-NC-ND 2.0 DEED, Flickr)

Tyske bønder i protest

Tusenvis av tyske bønder blokkerer nå flere veier i Berlin i protest mot utfasing av dieselstøtte, ifølge Reuters.
Mandag, 8 januar, 2024 - 15:58

Tusenvis av bønder har samlet seg i den tyske hovedstaden i en “landsomfattende og ukeslang protest” mot regjeringens kutt i landbrukssubsidier. Det skriver Reuters 8. januar.

“Sjåfører må forberede seg på massive trafikkorker og restriksjoner”, skriver den tyske avisen Berliner Zeitung. I tillegg rapporterer de om at byen Brandenburg nærmest er avskåret, ettersom hovedveiene som leder til byen blokkeres av kjøretøy.

Hundrevis av traktorer

På twitter florerer videoer av trafikkaoset under hashtaggen #Bauernproteste, et ord som kan oversettes til bondeprotesten.

 

Enkelte videoer viser en kø av kjøretøy som strekker seg fra Seierssøylen til Brandenburger Tor.

Unngikk budsjettskrise

Protesten kommer i kjølvannet av at den tyske regjeringen såvidt unngik en budsjettsskrise i desember 2023. For å unngå krise, foretok de endringer i budsjettet som innebar å kutte bøndenes skattelette på diesel, ifølge The Guardian.

Nå har tusenvis av bønder samlet seg i Berlins gater i protest mot regjeringens plan om å droppe skattelettet, selv om kuttet er blitt noe endret siden desember.

– Dette er uakseptabelt

Tyske bønder samlet seg i protest også 18. desember, da de også blokkerte veier med kjøretøyene sine, ifølge Reuters. Senere endret den tyske regjeringen til at kuttet ble til en utfasing i stedet, slik at skattelettet ikke ble helt utfaset før 2026.

Presidenten for Tysklands største fagforening innen landbruket Joachim Rukwied, mener utfasingen ikke er nok.

– Dette er uakseptabelt. Det må tas tilbake, uttalte Rukwied til den tyske avisen Der Spiegel.

Kan sammenfalle med streik

Dersom sperringene fortsetter til onsdag, vil tyske transportmuligheter bli videre innskrenket, ettersom den tyske fagforeningen for togførere har planlagt streik fra onsdag til fredag denne uken, ifølge Reuters.

Emneord: