Suna Live Møller Sonko er aktiv i kampen mot rasisme. Foto: Hanne Styve

Ny studie om hverdagrasisme: – Vi har en lang vei å gå

Fire av ti nordmenn mener hverdagsrasisme er lite utbredt. Suna Live Møller Sonko (21) mener det er et godt onde.
Torsdag, 22 februar, 2024 - 17:00


Jamal Sheik leder Rasisme i Norge som tilbyr gratis hjelp til folk som opplever rasisme. Foto: privat

NRK skriver denne uken om en ny undersøkelse av Norstat om hverdagsrasisme. Den viser at 41 prosent av nordmenn mener at hverdagsrasisme er lite eller ikke utbredt i det hele tatt. 

— De menneskene som ofte står i det må forholde seg til det. Jeg tror det er vanskelig for de som ikke står i det å få vurdert hvordan det rører seg. 

Det sier Jamal Sheik, leder for Rasisme i Norge. Han er ikke overrasket over resultatene for undersøkelsen, blant annet fordi han mener hverdagsrasisme er svært underrapportert.

— Man vet at det finnes mye rasisme som ikke blir meldt inn, så det skjer veldig mye mer hverdagsrasisme, enn det vi får fanget opp, mener han.

Et godt onde

Suna Live Møller Sonko er en av mange som opplever hverdagsrasisme. Hun er en av de som ble overrasket over resultatene for undersøkelsen.

— Jeg synes det er overaskende at det er så mange som mener at det er lite utbredt, sier hun.

Sonko forteller at hun ofte opplever at folk snakker engelsk til henne, eller at de stiller spørsmål om hvor hun er fra.

— Mye handler om kroppsspråk. Jeg kan gå inn på bussen og oppleve at en hvit dame tar et ekstra godt tak i veska si, forteller hun.


En dag Sonko var på jobb opplevde hun at en mannlig kunde nektet å la seg betjene av henne. Den opplevelsen synes hun var veldig ukomfortabel. Foto: Hanne Styve

Sonko synes det er bra at det settes mer fokus på hverdagsrasisme. 

— Det er et godt onde i den oppfatningen at det er et problem.

Hun mener likevel at det er viktigere å diskutere hva man kan gjøre med problemet, mer enn om det finnes eller ikke. 

— Det er så mye makt i ord. Sånne opplevelser får meg til å føle at hudfargen min er det eneste folk ser ved meg. Så vi har fortsatt en lang vei å gå på den fronten, mener hun. 

Mer engasjement


Natasha Telson har tidligere vært med på å skrive en kartlegging av etniske minoriteters møte med norsk politi. Foto: privat

Seniorrådgiver i likestillings- og diskrimineringsombudet, Natasha Telson, kan fortelle at de ser at en del føler at de er utsatt for hverdagsrasisme. Det mener hun må tas på alvor.

— Black lives matter-demonstrasjonene som foregikk i de største byene i 2020, viste at den uretten som man ser i USA traff en nerve blant unge mennesker med minoritetsbakgrunn, forklarer hun. 

Hun forklarer at LDO har en rasismekampanje, hvor de prøver å gi folk som observerer rasisme mot andre, en måte å gi den utsatte støtte på.

— Vi har også hatt veiledning på våre nettsider om hva rasisme er, og hva man skal gjøre når man ser det, sier hun.

Sonko mener slike tiltak er essensielle for å få til holdningsendringer. 

— At noen anerkjenner opplevelsene våre er viktig for å vise motstand mot rasisme, avslutter hun. 

Hvor utbredt mener du hverdagsrasisme er i Norge?

Svært utbredt: 6%

Ganske utbredt: 47%

Lite utbredt: 39%

Ikke utbredt i det hele tatt: 2%

Vet ikke: 6%

Kilde: Norstat

 

Emneord: 
Tags: